Så meget koster en rigsretssag

(Foto: Jacob Kjerumgaardartikel fra februar)

Når folketingsmedlemmerne i morgen tirsdag 2. februar klokken 13 stemmer – i tre hold – om en rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V), så følger der en regning med.

(Inger Støjberg ved det ekstraordinære landsmøde 24. januar 2021, da hun sluttede som næstformand.)

Hvor stor den bliver, er ukendt. Men det bliver formodentlig ikke mindre end den seneste rigsretssag, mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) i den såkaldte tamilsag. Den sluttede i 1995 med en dom på fire måneders betinget fængsel.

Sagen mod Ninn-Hansen kostede 33,8 millioner datidskroner. Helt præcist 33.865.228 kroner i 1997 har Justitsministeriet regnet ud i et svar til Peter Skaarup (DF).

Det svarer nogenlunde til 50 millioner nutidskroner ifølge omregneren oldmoney.dk

Selv om ministeriet helt ned på en-krone niveau har udregnet prisen på den tidligere rigsretssag, så har ministeriet har ikke kunnet finde ud af, hvad den kommende rigsretssag kommer til at koste. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i svaret.

Prisen

Når man spørger nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V), hvad han gætter prisen var for tamilsagen, så siger han 80 millioner kroner. Det er et stykke over de 50 millioner kroner.

Preben Bang Henriksen (V), næstformand Venstres folketingsgruppe, advokat, formand for retsudvalget.

Men regningen fra Ninn-Hansen sagen omfatter heller ikke løn til de deltagende højesteretsdommere, som der til sidst var 10 af. Og udregningen til...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk