Kom hun med en løgn eller bare “ikke genspejling af de faktiske forhold” ?

Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen sagde det på den pæne måde, da han fredag skulle beskrive en udtalelse fra statsminister Mette Frederiksen (S) fra et pressemøde 11. marts 2020.

Mette Frederiksen (S). Arkivfoto Nordtinget.

Det var den dag, da landet blev lukket ned første gang på grund af covid-19. Hun sagde, at det var på “myndighedernes anbefaling.”

Det var ikke hele sandheden ifølge professoren, som fredag offentliggjorde en rapport om beslutningerne den første tid med covid-19.

“Den måde statsministeren kommunikerer på, genspejler ikke de faktiske forhold omkring rådgivningen”, sagde Jørgen Grønnegård Christensen om 11. marts-udtalelsen, da han blev spurgt på en høring i Folketinget senere fredag.

Tidligere i høringen sagde han, at “det var ikke helt retvisende kommunikation, som statsministeren fremlagde 11. marts,” for Sundhedsstyrelsens rådgivning handlede om mindre omfattende nedlukning, uden at lukke skolerne.

Det nordjyske folketingsmedlem Per Larsen (K) bruger ordet “løgn” efterfulgt af et spørgsmålstegn om den nordjyske statsministers udtalelse.

“Skandalen vokser. Nu viser det sig, at det IKKE var en ‘bred myndighedsgruppe’, der anbefalede en nedlukning af Danmark 11. marts 2020. En direkte løgn fra statsministeren?”, skrev Per Larsen på Twitter.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde droppede spørgmålstegnet.

“Med ekspertgrupppens rapport er det nu dokumenteret: Mette Frederiksen løj over for danskerne og Folketinget, da hun skubbede myndighederne foran sig og påstod de anbefalede hård nedlukning af DK. Dybt skræmmende, at en regering i akut krise ikke bare fortæller sandheden,” skrev hun på Twitter.

Jørgen Grønnegård Christensen ved høringen fredag 29. januar 2021. Foto fra Folketingets tv.

Venstres gruppeformand, nordjyske Karsten Lauritzen, som var ordstyrer på høringen om den nye udredning, spurgte Grønnegård, om det havde været en god idé, at Statsministeriet i den kritiske tid styrede så meget ned i detaljen som antallet af standere med håndsprit i lufthavnen.

Her vejede professoren igen sine ord nøje. Han roste, at Statsministeriet allerede i januar, noget før Sundhedsstyrelsen, havde fokus på alvoren ved epidemien.

Men det er ikke hensigtsmæssigt med for meget styring i detalje, mente Grønnegård også. Pressemeddelelser fra andre ministerier og styrelser skulle godkendes i Statsministeriet.

“Det bliver et stejlt hieraki med risiko for, at tingene sander til”, sagde han.

Her er hele den omstridte sætning fra statsminister Mette Frederiksen (S) på det berømte pressemøde:

“Og derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode. Vi anlægger med andre ord et forsigtighedsprincip. Og derfor tager myndighederne nu følgende skridt:

Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu.”

På Facebook afviser Mette Frederiksen at have løjet:

“Regeringen har på intet tidspunkt ønsket at skubbe myndighederne foran sig eller fralægge sig ansvaret for nedlukningen. Og jeg har meget svært ved at se, at man kan sidde tilbage med det indtryk, at regeringens beslutninger har baseret sig 1 til 1 på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne – eller andre myndigheder for den sags skyld. Det var heller ikke på nogen måde det, der var ment med den omtalte sætning. Og det var ikke budskabet på pressemødet,” skriver Mette Frederiksen.

Af Esben Agerlin Olsen

(Opdateret med udtalelse fra Mette Frederiksen)