Aftale om 225 millioner kroners hjælp til Nordjylland efter nedlukning

Der er penge på vej til de nordjyske virksomheder, som er blevet hårdt presset af to ugers mink-corona-nedlukning i syv kommuner.

Regeringen har med støttepartier og Venstre, Konservative og Alternativet sent fredag eftermiddag indgået en aftale om 225 millioner kroner, som virksomhederne kan søge.

Torsten Schack Pedersen (V). Foto Nordtinget.

Det oplyser det nordjyske folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V).

“Det er en lille håndsrækning til Nordjylland for nedlukningen, som regeringen påførte de syv kommuner og de øvrige,” siger han.

“Aftalen hjælper nogle. Det er en mangel, at der ikke findes en model til meromkostninger til overarbejde,” siger han.

Nogle virksomheder måtte bruge meget overarbejde, fordi mange af deres ansatte ikke kunne komme på arbejde, da de boede på den forkerte side af en kommunegrænse.

Nedlukningen ramte Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted.

Aftalen tager højde for fremtidige nedlukninger, fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

“Med dagens aftale har vi nu et sikkerhedsnet klar med økonomisk hjælp, hvis der bliver behov for flere lokale nedlukninger i fremtiden. På den måde ved erhvervslivet, at hjælpen er der, hvis restriktionerne skulle ramme,” Simon Kollerup.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S).

En betingelse for at kunne søge støtte er en omsætningsnedgang på 30 procent i forbindelse med nedlukningen, hvor nordjyderne kraftigt blev opfordret til at holde sig inden for kommunegrænsen.

Virksomheder uden for de syv kommuner kan også søge om støtte hos erhvervsstyrelsen, hvis deres nedgang i omsætning skyldes restriktioner.

Det vil også være muligt at søge støtte for betaling af bod, som en virksomhed er blevet pålagt, fordi den har leveret for sent på grund af restriktionerne.

Som støtte til turismen, som er hårdt ramt i Nordjylland, er der i alt fem millioner kroner til de fire destinationsorganisationer Limfjorden, Nord, Nordvestkysten og Himmerland.

Alene Destination Nord havde søgt om 20 millioner kroner, blandt fordi Nordjylland blev mærket som arnested for en ny virus.

Pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet

Af Esben Agerlin Olsen