Nordjyden Mette Frederiksens regering er nu kvart nordjysk

Flemming Møller Mortensen (S), Aalborg, træder ind i regeringen. Han har hidtil været gruppeformand for Socialdemokratiet og skal nu være udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde.

Flemming Møller Mortensen (S) har hidtil været gruppeformand under den socialdemokratiske regering. Foto Nordtinget.

Dermed får den rent socialdemokratiske regering på 20 medlemmer sit femte medlem, som er valgt i Nordjylland.

I forhold til befolkningens størrelse er Nordjylland meget overrepræsenteret i nordjyden Mette Frederiksens regering. Mens en fjerdedel af regeringen er nordjysk, gælder det kun cirka en tiendedel af den danske befolkning.

Rasmus Prehn, som hidtil har været udviklingsminister, bliver ny fødevareminister. Han afløser Mogens Jensen, som trådte tilbage i går onsdag efter voldsom kritik for hans håndtering af mink-sagen, som begyndte i Nordjylland.

Mette Frederiksen 17. november 2020 . Foto Nordtinget.

Det hidtidige miljø- og fødevareministerium deles op i to ministerier. Det ene bliver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som Rasmus Prehn altså skal stå i spidsen for. Det andet bliver Miljøministeriet, som den hidtidige miljøminister Lea Wermelin (S) bliver leder af.

De øvrige nordjyder i regeringen er erhvervsminister Simon Kollerup (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). De fortsætter.

Ændringerne i regeringen betyder, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) også får ansvar for ligestilling. Det hørte under den afgående Mogens Jensen.

Blandt Nordjyllands socialdemokratiske folketingsmedlemmer er Orla Hav og Bjarne Laustsen nu de eneste, som er uden for regeringen.

Af Esben Agerlin Olsen