Vedtaget: Inger Støjberg skal for en rigsret

Rigsretsvedtagelsen i fotos fra Folketingets tv

Et stort flertal i Folketinget vedtog tirsdag, at der skal rejses rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg fra Venstre i sagen om adskillelses af unge asylansøgere, hvor den ene i et par var under 18 år.

Støjberg med Preben Bang Henriksen (V), som var eneste nordjyske venstremedlem, som ikke støttede en retssag. Formanden for Folketinget opfordrede flere gange medlemmer til at huske at holde afstand.

Støjberg kaldte det “den ultimative mistillidserklæring” mod hende at rejse sagen. Og dem, som Socialdemokraterne, der sagde, at det var politisk rigtigt, men juridisk forkert, hvad hun gjorde, havde “ingen rygrad”.

Regeringssiden og dens støttepartier havde kun få repræsentanter i salen. Støjbergs støtter hos Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige holdt mange indlæg.

Flere gange blev der draget sammenligning til mink-sagen og spurgt, om statsminister Mette Frederiksen så også skulle for en rigsret, fordi hun gav besked om aflivning af samtlige mink uden at have en lov bag sig.

Inger Støjberg ser på tavlen, som viser, at hun skal for retten.
Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og en del af Venstre støttede Støjberg.
Bagerst: Løsgænger Lars Løkke Rasmussen imod retssag, nordjyske Marie Bjerre (V) for rigsretssag.
Pia Kjærsgaard, DF, kaldte det “skammeligt”, at ministrene ikke mødte til afstemningen.
Retsordfører Jeppe Bruus (S) var ret alene som repræsentant for sit parti.
Hold afstand, sagde formanden hele tiden. På regeringssiden var afstanden meget stor mellem sæderne. Jeppe Bruus fra Socialdemokratiet mødte dog frem.

Af Esben Agerlin Olsen