Her er prisen for rigsretssagen mod Støjberg – den foreløbige

(Foto fra Folketingets tv)

Der hører en prislap til, at tidligere minister Inger Støjberg blev dømt 60 dages ubetinget fængsel 13. december 2021. Anklagere og forsvarere i sagen tager den klart største bid af kagen.

Inger Støjberg (tv) under debatten, hvor hun blev stemt ud af Folketinget.

Søren Espersen (DF) ville gerne kende prisen og stillede spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) gennem Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

Torsdag kom svaret, som dog er foreløbigt. Sagen har i den foreløbige opgørelse kostet 19 millioner kroner. Helt præcis 19.214.789 kroner og 60 øre.

Det kan ende med 40 millioner kroner, når det hele er talt op senere. Ikke mere, mener Domstolsstyrelsen.

Den største post er vederlag til anklagere og forsvarere. De havde pr. 30. november 2020 fået godt otte millioner kroner i alt.

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md

Der er ikke tale om en opgørelse over de samlede forventede udgifter. Det skriver ministeren, som har fået tallene fra Domstolsstyrelsen.

De sidste udgifter for for sagen forventer Domstolsstyrelsen først at have opgjort sidst i januar. Da er rigsretten ude af de lokaler, som den har brugt i sagen. De foreløbige udgifter til lokaler er opgjort til 3,2 millioner kroner – altså i opgørelsen pr. 30. november 2021.

Anklagere og forsvarere skal have noget mere, end der står i den foreløbige opgørelse.

Det største samlede salær går til advokat Jon Lauritzen, som var anklager. Han skal i alt have 4,75 millioner kroner + moms.

Den del af dommerne, som var udpeget af Folketinget, havde pr. 30. november fået knap tre millioner kroner, fremgår det af opgørelsen.

Der var 13 dommere udpeget af Folketinget og 13 dommere fra Højesteret. Dommerne fra Højesteret får deres løn af Højesteret og optræder derfor ikke i opgørelsen, bortset fra pensionerede dommere, som var indkaldt.

Foreløbig opgørelse fra justitsminister Nick Hækkerup (S) og Domstolsstyrelsen.

Inger Støjberg blev dømt for forsætlig overtrædelse af ministeransvarsloven, fordi unge asylpar blev skilt ad uden undtagelse, hvis den ene af dem var unger 18 år.

Kun en enkelt af de 26 dommere ville frikende Inger Støjberg.

Hvis den samlede pris for sagen holder sig under 40 millioner kroner, så har Støjberg-sagen været billigere end Tamil-sagen mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen.

Af Esben Agerlin Olsen