Fængsel og sigtelse til politikere og spionchef – piratmistænkte løsladt

ANALYSE af Esben Agerlin Olsen, redaktør

Justitsministeren løslader tre formodede pirater, som angiveligt skød mod danske soldater.

Derimod fængsler han sin egen spionchef. Han sigter en tidligere forsvarsminister og finansminister fra oppositionen.

Det sker, måneden efter at en tidligere udlændingeminister er idømt to måneders fængsel, uden at have skudt mod nogen.

Hvor er logikken? Den kommer her.

Tidligere forsvarsminister og finansminister Claus Hjort (V) har muligvis for et stykke tid siden talt over sig i tv om et ellers hemmeligt samarbejde med USA om at aflytte andres landes kommunikation i kabler, der løber gennem Danmark.

Det ville være for ulogisk at undgå at sigte ham, hvis chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er varetægtfængslet i samme sag. Siger man Findsen, må man også sige Hjort.

Men hvorfor er han fængslet, når de angiveligt skydende pirater – som ikke er døde eller invalideret – er sat fri ?

Fordi det ville gå ud over regeringens billede af en hård udlændingepolitik, at der kom flere fattige afrikanere til Danmark end højst nødvendigt. Tre er tre for mange. Så hellere sætte dem til søs – med en vis fare for et gensyn på havet.

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md

Selv om et parti ikke længere er langtidsholdbart alene ved hård udlændingepolitik, så går det heller ikke uden.

Rusland og Kina

Omkostningen er, at det bliver sværere for Danmark at kritisere Rusland og Kina for at pudse politiet på oppositionen, når det samme sker i Danmark i løbet af kort tid.

Det bliver en dansk forklaring om, at Støjberg ikke blev dømt for sin politiske holdning, men fordi hun overtrådte loven.

Jamen, sådan er det lige præcis også hos os, vil de sige i Moskva og Beijing. Og forbrydelser mod statens sikkerhed ser vi også skrapt på, fuldstændig som i København.

Udlændingepolitik er selvsagt også forklaringen på, at den tidligere udlændingeminister Inger Støjberg kom for retten og blev dømt til fængsel.

Inger Støjberg (tv). Foto Folketingets tv.

Hun gik over stregen, som loven har sat. Havde hun rettet ind tidligere eller været sat på plads af sin daværende chef og statsminister, Lars Løkke Rasmussen, var der imidlertid næppe kommet en retssag ud af det.

Børnene i Syrien

Det er værd at bemærke, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, kom meget på tværs af regeringens politik, da tjenesten oplyste, at danske børn i fangelejre i Syrien var en større fare dernede, end hvis de kom til Danmark.

Meldingen stemte meget dårligt med, at regeringen i lang tid absolut ikke ville høre tale om, at de børn skulle tilbage til Danmark, fordi deres mødre så også ville komme, og de havde vendt Danmark ryggen, lød forklaringen.

Statsminister Mette Frederiksen (S), valgt i Nordjylland.

At fastholde børnene i Syrien, stemte på den anden side dårligt med, at statsminister Mette Frederiksen (S) har erklæret sig “børnenes statsminister”.

Forsvarets Efterretningstjeneste kom salt i det sår ved at understrege, at det var farligere for Danmark, at de dansktalende børn blev i lejrene og kunne rekrutteres af Islamisk Stat til senere terror i Danmark.

Sagen mod efterretningschefen er hemmelig, så det er ikke til at vide, hvad han er mistænkt for. Formelt er det naturligvis ikke, at han er kommet på tværs af regeringens politik.

Et andet gæt er, at Lars Findsen har fortalt om en dansk spion, som er idømt fængsel i Spanien. Hans arbejde som spion blandt islamister førte til en dom for være medlem af Islamisk Stat.

Et tredje gæt er, at Lars Findsen har talt over sig om et samarbejde med USA om at aflytte kommunikation. Fredagens oplysning om, at Claus Hjort Frederiksen også er sigtet, støtter den teori.

Justitsministeren øverst

Justitsministeren, som er landets øverste anklager, vil sammen med den øvrige regeringstop være indblandet i en sigtelse af en politiker af den kaliber i det traditionelt største oppositionsparti.

Venstre ville sende Mette Frederiksen i Rigsretten for minksagen. Nu kan hun til gengæld fremstille Venstre som et parti, der selv har det svært med at overholde loven.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto Nordtinget.

Tidernes ugunst

Det var som nævnt næppe kommet til Rigsretssag og dom, hvis Støjbergs tidligere chef havde stoppet hende i tide eller fyret hende som minister. Det undlod han, fordi hun og hendes udlændingepolitik var meget populær og skaffede stemmer til Venstre.

Tidernes ugunst ramte Inger Støjberg, da Lars Løkke Rasmussen ikke længere var formand for Venstre, og da Venstre så en chance for at rejse en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S) i minksagen. Det ville se for unfair ud at gå hårdere mod sin modstander end mod en af sine egne.

Heldet forlod spionschefen, efter at han trådte på den ømmeste tå for børnenes statsminister og udstillede selvmodsigelsen i regeringens politik.

At have spionchefen i fængsel, hvilket formodentlig ikke er sket uden regeringens indblanding, har dog ikke fjernet de selvmodsigelser, som regeringen kæmper med.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fastholder, at Danmark har et dygtigt efterretningsvæsen, trods den formodede ulempe ved, at chefen for den ene tjeneste er i fængsel – og på trods af, at hans tjeneste ikke kunne genskabe de sms’er, som hun havde slettet, så Minkkommissionen ikke kunne læse dem.

(Lars Findsens titel er rettet ét sted i forhold til tidligere version)