Jelved tog ham i skole på hans første landsmøde: Nu er han opstillet som hendes afløser

(Foto Agnete Schlichtkrull/Dansk Flygtningehjælp)

(Foto Agnete Schlichtkrull/Dansk Flygtningehjælp)
Christian Friis Bach.

Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach fra Radikale Venstre blev onsdag aften opstillet til folketingskandidat i på et virtuelt møde i Hjørring-kredsen.

Christian Friis Bach afløser veteranen Marianne Jelved, som har besluttet sig for ikke at opstille ved næste valg til Folketinget.

Netop Marianne Jelved havde stor betydning for, at hendes afløser overhovedet gik ind i politik, fortæller den nye kandidat.

Ved et hans første landsmøde for en 30 år siden havde den unge Friis Bach ikke lyst til selv gå på talerstolen blandt 800 mennesker, traditionelt diskussionslystne radikale.

Han var modstander af den endnu ikke byggede Storebæltsbro nær Nyborg Strand, hvor landsmødet blev holdt. Broen ville ødelægge natur og miljø, mente han.

I stedet for at sige det fra talerstolen, gik han op til podiet, hvor de prominente sad. Han lagde en seddel foran Marianne Jelved med sit budskab om naturødelæggelsen og skyndte sig ned til sin plads igen på bagerste række.

“Så tog Marianne sedlen og gik hele vejen ned gennem salen til, hvor jeg sad. Hun sagde “tak for det, men kan du bevise det?”.

“Det var en øjenåbner for mig. For det første tog hun mig alvorligt. For det andet lod hun mig forstå, at jeg skulle stå tidligt op om morgenen, hvis jeg ville være med i den politiske debat. Det har jeg så forsøgt siden,” siger Christian Friis Bach.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: Jelveds afløser tøver med ny motorvej over Limfjorden