Immunolog: Nej til vaccine – ja til fuld åbning af samfundet

(Foto Line Bloch Klostergaard/Region Nordjylland)

Det er fortsat ikke bevist, at nedlukningen af samfundet har nogen effekt på udbredelsen af corona-smitte. Derfor bør alle restriktioner ophæves med det samme.

Det mener immunolog og overlæge Kim Varming fra Aalborg Universitetshospital. Han er med til at stille et borgerforslag til Folketinget om omgående ophævelse af alle restriktioner, som er begrundet med covid-19. Forslaget har fået omkring 1000 underskrifter dagligt efter lanceringen 9. marts, næsten på årsdagen for første nedlukning.

“Lige nu ser vi stort set ingen smitte. Hvorfor bliver vi så ved med at være lukket ned,” spørger overlægen.

Som enkelte andre læger, blandt andet i psykiatrien, peger han på, at nedlukning og stilstand på hospitalerne går ud ud over andre patientgrupper. Det kan være kronikere og folk, der har undladt at søge læge med deres symptomer og derfor kommer for sent i gang med behandling.

Kim Varming. Privat foto.

“Er vi klar over, hvor hårdt, det har været for samfundet? Har prioriteringen gavnet os eller skadet os? Den prioriteringsdiskussion er blevet forbudt. Det vil politikerne slet ikke tale om,” siger overlægen.

Kim Varming skønner, at 98 procent af befolkningen allerede er immun over for coronavirus. Han vil ikke selv vaccineres.

“Der er ingen grund til det. Jeg har overlevet to covid-sæsoner uden af blive syg. Jeg spise D vitamin. Hvorfor skulle jeg så tage en vaccine, jeg ikke kender til,” siger han.


Krav om fyring

Kim Varming indrømmer, at han har svært ved at overbevise mange af sine læge-kolleger om sit syn på sagen. En borger fra København har endda krævet ham fyret, fordi han udtalte sig på tværs af hospitalets og regeringens holdning.

Men da sagde Region Nordjylland fra. Ytringsfriheden gælder stadig, så længe immunologen udtaler sig på egne vegne.

Norge og Sverige

I Norge har antallet af dødsfald pr. indbygger kun været en fjerdedel af det danske. Regeringens støtter peger imidlertid gerne på, at det svenske dødstal er meget større end det danske. Kim Varming mener, at den svenske politik var den rigtige, i hvert fald i starten, bortset fra en grov forsømmelse ved at nogle syge plejehjembeboere blev ignoreret. Desuden har Sverige gennem årene skåret kraftigt ned på intensivpladser.

Forklaringen på dødeligheden har vi slet ikke endnu. Nogle patienter – overvægtige eller folk med mørkere hud eller mangel på D vitamin – bliver tilsyneladende hårdere ramt af sygdommen. Derfor kan dødelighed i sig selv ikke bruges til at sige, om vi har gjort det rigtige med nedlukning, mener immunologen i Aalborg.

Han påpeger, at Spanien og Frankrig har haft hårdere nedlukninger end Sverige, men alligevel haft langt flere dødsfald pr. indbygger end Sverige.

Det var også noget nær den svenske model, uden skolelukning og grænselukning, som direktøren for den danske sundhedsstyrelse, Søren Brostrøm, lagde op til for et år siden. Han blev afvist af regeringen, og styrelsens synspunkter nåede ikke frem til folketingsmedlemmerne i tide, så de kunne nå at læse dem, før de stemte for hastelove, som i høj grad satte Brostrøm ud af spillet. 

Samme smittekurver

I både Kina og Europa har smittekurven været den samme, uanset graden af nedlukning. Efter 20 dage er den bøjet af ifølge Varming.

“Sverige og visse amerikanske stater har gjort det rigtige. Der er ikke holdepunkter for, at vi kan bremse smitten. Men regeringen vil nok gøre alt for, at vi ikke finder ud af, at nedlukningen ikke har haft effekt. Jeg er sikker på, at vi senere finder ud af, at det var en dum idé,” siger Kim Varming.

Af Esben Agerlin Olsen