ANNONCE

“Bare at åbne for 9. klasserne, så ville det stikke fuldstændigt af”

(Foto Folketingets tv)

Det var for at spare alles tid, at regeringen ved de seneste genåbningsforhandlinger ikke bad Statens Serum Institut (SSI) regne på, hvad det ville koste i smitte at lade alle elever kommer i skole på fuld tid.

Det forklarede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) onsdag i folketingssalen.

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen brugte den manglende anmodning om udregning som eksempel på, at regeringen ikke prioriterer børn i andet end tale.

Berlingske kunne onsdag fortælle, at Sundhedsministeriet ikke bad om tal for fuld åbning af skolerne i forbindelse med de seneste politiske forhandlinger om genåbning tidligere i april.

Pernille Rosenkrantz-Theil forklarede i folketingssalen hvorfor.

“De beregninger, vi fik fra den matematiske modelleringsgruppe, viste jo, at hvis vi bare åbnede 9. klasserne på fuld tid, så ville det stikke fuldstændigt af, også selv om vi gik ned i den nederste del af forsigtigheds-et-eller-andet, så stak det stadig fuldstændig af. Så det ville være spild af tid at regne på resten, når man kan se, at alene at tage 9. klasserne tilbage, ville få det hele til at vælte,” sagde ministeren.

Hun kom ikke med tal.

Karsten Lauritzen mente, at beregningerne tidligere har vist ikke at holde vand. Uden at nævne, at Mette Frederiksen har erklæret sig “børnenes statsminister” sagde han, at regeringen har sat børn meget lavere end regeringerne Norge og Sverige. Her har eleverne ikke har været holdt hjemme i samme grad som i Danmark.

“Regeringen har anlagt et ekstremt forsigtighedsprincip. Det koster børn deres skolegang. I Norge og Sverige har man prioriteret børnene. Det har ministeren og regeringen ikke ønsket at gøre i Danmark. Det er vi ikke tilfredse med i Venstre,” sagde Karsten Lauritzen. 

Karsten Lauritzen (V) stiller spørgsmål til ministeren 28. april 2021

Hans spørgsmål tog udgangspunkt i, at syv nordjyske kommuner var ekstra ramt af nedlukninger i en periode på grund af minksagen. Ministeren svarede, at andre kommuner – Helsingør, Ishøj og Brøndby – ligger lige så højt som de nordjyske kommuner, når det gælder tab af skoledage.

Hun forsvarede den fortsatte delvise nedlukning med, at den kan forhindre en mulig endnu hårdere nedlukning. Hun lovede, at der senere skal ske noget særligt de steder, der har været hårdest ramt.

Kun elever i 0.-4. klasse er i skole på fuld tid i øjeblikket.

Af Esben Agerlin Olsen