Thisted og Frederikshavn: Tommel ned til borgmesterhåndtryk

(Borgmestrene Birgit S. Hansen (S) Frederikshavn, og Ulla Vestergaard (S) Thisted. Foto: Frederikshavn og Thisted kommuner)

Den nordjyske statsminister Mette Frederiksen (S) får tommel ned fra Nordjyllands to kvindelige S-borgmestre, når det gælder regeringens plan om, at det skal være borgmestre, der trykker nye statsborgere i hånden.

Det skal ikke længere være nok med et byrådsmedlem eller en embedsmand ifølge en aftale, som udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) har indgået med tre borgerlige partier – Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

I Thisted har det hidtil været en ceremoni med direktøren for området, fortæller borgmester Ulla Vestergaard.

“Det er gået fint indtil nu,” siger hun.

“Det er underligt, at det at give hånd skal være så afgørende. Vi har løst det på vores måde.”

Den kommende lov om at tvinge borgmesteren til håndtrykket, kalder hun symbolpolitik.

“Jeg forstår ikke sådan noget. Der er meget andet at beskæftige sig med. Det giver ikke mening i mit hoved. Men vi indordner os efter det. Vi laver en arbejdsfordeling, så der ikke bliver konflikt,” siger Ulla Vestergaard.

Hvorvidt det nogle gange kan blive den mandlige viceborgmester, der tager sig af håndtrykket, tør hun ikke sige. Hun havde faktisk ikke nået at læse nyheden om de nye håndtryksregler i Jyllands-Posten mandag, da Nordtinget ringede.

I avisen fortæller Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen, at hun “kun har hovedrysten til overs” for forslaget fra hendes eget partis regering.

“Det ryger i den pose, jeg kalder...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk