Far skudt af tyskerne og hånet af overlevende modstandsfolk

“Natten til den 2. december 1944 blev politifuldmægtig Poul Larsen (’Kjær’) anholdt, da han var på vej hjem fra en våbenmodtagelse. Den var foregået ved Gudumholm sydøst for Aalborg og var gået godt i det kolde og blæsende vejr. I Klarup blev han og en kammerat dog standset af en Gestapo-vejspærring, og en af tyskerne genkendte Larsen fra politigården.”

Forfatter og journalist Niels-Birger Danielsen har skrevet fire bind om besættelsen 1940-1945.

Forfatter og journalist Niels-Birger Danielsen fortæller om sit nyeste og sidste bind fra firebindsværket Modstand på Kystmuseet Bangsbo ved Frederikshavn på fredag 4. juni kl. 14.

Ved receptionen kommer sønnen til ovenstående politifuldmægtig og nordjyske modstandsleder Poul Larsen, som blev skudt i Ryvangen af den tyske besættelsesmagt 10. marts 1945. Sønnen, Niels Peter Juel Larsen, var knap tre år, da han mistede sin far.

Niels Peter Juel Larsen med sin far. Privat foto.

Sønnen har brugt meget af sit liv på at kæmpe for faderens eftermæle.

Niels Peter Juel Larsen, som nu er 78 år, har forsvaret sin far i flere bøger. Faderen er blevet beskyldt for at have røbet for meget under forhør og tortur hos det tyske, hemmelige politi Gestapo. Poul Larsen var som politifuldmægtig for nysgerrig og vidste derfor for meget, som han kunne afsløre ifølge beskyldningerne fra overlevende.

Sønnen Niels Peter Juel Larsen har fremhævet, at hans far var tavs længe nok under forhøret, til at modstandsfolk i organisationen omkring modtagechefen Jens Toldstrup kunne komme i sikkerhed. Derimod forsømte Jens Toldstrup at advare tilstrækkeligt mange i tide, så de kunne undgå at blive anholdt.

Jens Toldstrup. Foto Nationalmuseet.

Billetter til bogreception og foredrag på fredag skal bestilles forud på grund af corona. Receptionen er erstatning for den reception, som måtte aflyses 16. april.

Læs større uddrag af bogen her.

Af Esben Agerlin Olsen