Fire områder i Limfjorden har muslinger med farlig algegift

(Kort Fødevarestyrelsen/Nordtinget)

Der er fortsat giftige alger i muslinger i Limfjorden.

Farlig algegift har ført til, at to anlæg med produktion af

blåmuslinger på liner er blevet lukket af Fødevarestyrelsen i denne uge. Et tredje anlæg er sat under skærpet overvågning.

Det oplyser Bjarne Ring Thorbjørnsen, som er er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen NordØst.

Blåmusling. Foto Wikimedia.

I fredags advarede Fødevarestyrelsen mod fare for paralyserende skaldyrsforgiftning fra giften PSP, som i værste fald kan lamme åndedrættet.

Den farlige gift er fundet i en håndfuld anlæg i Hvalpsund og Risgårde Bredning mellem Vesthimmerland og Salling. De blev lukket midlertidigt for høst af muslinger.

Der er fundet algegift i blåmuslinger i områderne 19 (Hvalpsund) og 17 (Risgårde Bredning) og i meget små koncentrationer i områderne 13 (Salling Sund) og 14 (Dråby Vig). Kort: Fødevarestyrelsen/Nordtinget.

Ingen er dog rapporteret syg inden for den seneste uge. Men det er en dårlig idé at samle muslinger i de områder. Algegift forsvinder ikke ved opvarmning. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man tjekker deres hjemmeside for, hvor der er åbne områder, hvor muslinger kan bruge. Ikke alle områder i Limfjorden bliver testet.

Også mellem Salling og Mors er der fundet gift i muslinger. Det er dog i meget små koncentrationer.

Algegiften konstateres, når opdrætterne af muslinger hver uge indsender prøver af deres muslinger. Muslingerne må ikke høstes og komme i handel, før de er testet gode nok.

Ifølge Bjarne Ring Thorbjørnsen, FødevareNordØst, så har algegiften PSP toppet i denne omgang. Han venter, at nogle af de tidligere lukkede anlæg, kan åbnes i næste uge, når de er testet fri for gift. Muslingerne skal ikke destrueres.

Af Esben Agerlin Olsen