Dødelig algegift fundet i muslinger i Limfjorden

(Foto Wikimedia)

Det er en dårlig idé at samle muslinger og østers i Limfjorden den kommende tid uden at slå efter på Fødevarestyrelsens hjemmeside forinden.

Blåmusling. Foto Wikimedia.

En algegift, som i værste fald kan føre til svigtende åndedræt og død, er fundet i Risgårde Bredning og Hvalpsund, som ligger mellem Vesthimmerland og Salling. I dette område skal man slet ikke samle muslinger eller østers i øjeblikket, skriver Fødevarestyrelsen i en alarmerende pressemeddelelse fredag aften.

Den farlige algegift kan føre til paralyserende skaldyrsforgiftning (PSP). At spise muslinger eller østers med algegiften kan føre til prikkende og brændende fornemmelse i mund og hud. Bagefter forsvinder følelsen. Efter 4-6 timer uden følelse i fingre og tæer følger svimmelhed og feber.

Er forgiftningen kraftig, kan det blive svært at styre musklerne og at trække vejret. Inkubationstiden for PSP er mellem en halv time og få timer. Forgiftningen kan vare flere uger, skriver Fødevarestyrelsen.

Algegift forsvinder ikke ved opvarmning, modsat bakterier.

Ifølge styrelsen er det sikkert at købe muslinger og østers i butikker og restauranter. Skaldyrene, som er til salg her, bliver tjekket for algegift.

Af Esben Agerlin Olsen