Generøs fordeling til socialdemokratiske kommuner

ANALYSE

Efter to markante tilbagetog – Langeland og Syrien – faldt det heldigt for den socialdemokratiske mindretalsregering, at søgelyset blev rettet på noget helt andet, da den torsdag fremlagde sin plan for udflytning af uddannelser og mindre centralisering.

Fra regeringens plan. Tættere på – flere uddannelse og stærkere lokalsamfund.

Der blev delt generøst ud med nye uddannelsessteder til især socialdemokratiske kommuner. De fem nye uddannelsessteder i Nordjylland ligger tilfældigvis i kommuner, hvor borgmesteren er socialdemokrat.

Det gælder Hjørring, hvor man skal kunne bliver tandlæge, socialrådgiver eller bioanalytiker. Det gælder Frederikshavn, som får en maritim uddannelse, og Thisted, der skal uddanne maskinmestre.

På landsplan får socialdemokratiske kommuner mindst 12 nye uddannelsessteder, Venstre får seks, og konservative får – nul – konstaterer en konservativ, Rasmus Jarlov.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) kommenterer spørgsmål fra Nordtinget.

Spredningen af uddannelser er et valgløfte og falder helt i tråd med, at regeringen satser næsten rent på provinsen i forhold til hovedstaden. Det skal være til at få øje på forud for kommunalvalget i november, som kan tilsættes et folketingsvalg, hvis de gode målinger fra den hårdere corona-tid holder.

Kommende målinger vil vise, om og hvor meget regeringen har tabt på sin kovending vedrørende de mødre, som under ingen omstændigheder skulle tilbage til Danmark fra lejrene i Syrien. Det blev slået meget hårdt fast af statsminister Mette Frederiksen flere gange – indtil det blev ændret.

Og så er der det totale nederlag i sagen om at flytte 130 uønskede udlændinge fra udrejsecenter Kærshovedgård til Langeland. I princippet var det en administrativ afgørelse for regeringen. Det var det ellers så loyale støtteparti SF ikke med på. SF vil også gerne beholde sin eneste borgmesterpost, den på Langeland, efter valget 16. november.

Nogle af ændringer på uddannelsesområdet kan formodentligt også gøres administrativt. Men et støtteparti eller flere kan have fået blod på tanden og stritte imod efter SF’s overraskende sejr. Regeringen kan have mistet lysten til at tromle sig frem på områder, hvor forlig ikke tvinger den til at forhandle. Den kalder hele sin plan for forslag.

Både Radikale Venstre og Enhedslisten taler om at passe på med at ødelægge faglige miljøer. Det bekymrer store uddannelsessteder. Statsministeren fnyser og har svært ved at beherske sig, siger hun, fordi folk er lige så kloge på landet som i byen.

Det er dog ikke det, der er diskussionen. Den handler om, at større og veletablerede faglige miljøer også er bedre faglige miljøer end små. Derfor blev lægespecialer for eksempel samlet på få hospitaler.

“Der er meget at forhandle om,” skriver Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, på Twitter.

Af Esben Agerlin Olsen