Frederiksen og Halsboe får modstand i Thisted i dag

(Rektor Lene Augusta Jørgensen. Foto Professionshøjskolen UCN)

Den nordjyske statsminister og den nordjyske uddannelsesminister kommer til Thisted i dag ved middagstid for at tale om regeringens planer om at sprede uddannelser mere ud over landet, også i Nordjylland.

Thisted skal have en maskinmesteruddannelse og formodentlig flere studiepladser på uddannelserne til pædagog og sygeplejerske, hvis det står til regeringen.

Rektor Lene Augusta Jørgensen: Søgningen er faldet. Foto Professionshøjskolen UCN.

Mette Frederiksen (S) og Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil ikke bare møde den taknemmelighed, som ministre næsten altid bliver modtaget af, når de besøger steder, der ikke så tit får så fint besøg. Der er afsat 50 minutter.

De to nordjyske ministre vil også møde kritiske spørgsmål om, hvordan de vil skaffe studerende i Thisted til det større antal studiepladser, som sandsynligvis skal flyttes hertil fra Aalborg.

Den socialdemokratiske regering fremlagde i sidste uge sit forslag, et valgløfte, om at flytte 60 procent af de store velfærdsuddannelser uden for de fire store byer.

Aalborg er det store trækplaster for professionshøjskolen UCN, mens det er sværere at skaffe ansøgere til afdelingerne, campusserne i Thisted og Hjørring.

Problemet for pædagoguddannelsen, som er det store i Thisted, er ikke mangel på studiepladser. Det er mangel på studerende. Det fortæller rektor på UCN, Lene Augusta Jørgensen.

“Søgningen er faldet. Vi kan ikke se, at der kommer folk udefra,” siger hun.

Det er unge fra egnen, som søger ind i Thisted. Ansøgertallet til pædagoguddannelsen i Thisted er faldet med knap 40 procent siden 2017.

Foto UCN i Thisted

“Hvordan skal vi få studerende ?” vil rektoren gerne spørge de to ministre. Hun håber, at der er tid til svar. Ministrene skal også tale med studerende.

Sidste år kom der lige akkurat ansøgere nok til at fylde studiepladserne på pædagoguddannelsen i Thisted, mens ansøgere blev afvist i Aalborg. UNC kan blive tvunget til at flytte henved 120 studiepladser ud af Aalborg, hvis regeringens plan bliver vedtaget.

“Man vil skabe aktivitet i de mellemstore provinsbyer. Men uddannelse er bare en af mange ting. Har man de økonomiske kræfter i de mellemstore provinsbyer. Det er et spændende eksperiment,” siger rektoren og lægger tryk på eksperiment.

Både i Aalborg og særligt i Hjørring har det hidtil været svært at fylde studiepladserne for læreruddannelsen. Regeringens plan kan flytte 140 studiepladser for læreruddannelsen ud af Aalborg. For uddannelsen af sygeplejersker er det knap 50 pladser, som Aalborg kan komme til at slippe.

Lene Augusta Jørgensen, som selv har studerende børn, mener, at de unge vælger byen, hvor der er mere fest og ballade, hvor det gerne må være lidt sværere at blive optaget på uddannelsen, som også giver adgang til interessante medstuderende, der kan blive et netværk for fremtiden.

Hvis uddannelsespladser fjernes i Aalborg, bliver karakterkravet højere i Aalborg, hvad der igen kan stresse de unge og være i strid med den trivsel, som uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen gerne vil forsvare, mener rektor Lene Augusta Jørgensen.

Lok hellere med penge

Hvis de unge skal lokkes væk fra byen, ville det være mere oplagt med en økonomisk gulerod, mener rektoren. Hun peger på Norge, hvor studerende kan få eftergivet noget af deres studiegæld, hvis de tager uddannelsen i Tromsø, som ligger meget langt fra de store byer i det sydlige Norge.

“Vi tror desværre ikke på, at løsningen ligger i at flytte studiepladser på de store velfærdsuddannelser, som allerede kæmper for de unges gunst og ser mod en fremtid, hvor der bliver endnu færre potentielle ansøgere som følge af små årgange, “skriver Lene Augusta Jørgensen og uddannelsesdirektør Peter Møller Pedersen fra Professionshøjskolen UCN, i et debatindlæg.

Efter besøget i Thisted skal de to ministre gå en tur i midten af Sæby. De skal på Cafe Mathilde, Hr. og Fru B. og i Matas. Sammen med kommunens spidser vil de se på, hvordan regeringens udspil kan skabe mere liv i bymidter.

Af Esben Agerlin Olsen

Artiklen er opdateret fra i går 3. juni