Borgere skrev 140 mails: Minister holder indhold for sig selv

(Foto fra Folketingets tv)

I oktober 2020 oprettede erhvervsminister Simon Kollerup (S) en særlig mailboks for folk, der havde fået afslag på lån til hus et stykke ude på landet. Der kom 140 svar i indbakken til lpl@em.dk – lån på landet – Erhvervsministeriet.

Simon Kollerup (S), erhvervsminister, efterlod de borgerlige med skægget i postkassen.
Foto fra Folketingets tv.

Hvad der står i de 140 breve bliver imellem brevskriverne og ministeriet. Ministeren vil dog gerne afsløre, at svarene bekræftede ham i, hvad han allerede vidste: At det kan være svært at få lån til at købe hus uden for de større byer, selv om økonomien hos låneren er i orden.

“Svarene bekræfter det billede, jeg har” sagde Simon Kollerup onsdag på et samråd i Folketingets udvalg for landdistrikter og øer. Det stemte med, hvad han hører, når han drikker kaffe og spiser ostemad med folk ude på landet. Andre må stole på det indtryk, han har fået.

Den borgerlige opposition er enig med den socialdemokratiske regering i, at der skal være mere liv på landet. Den kunne imidlertid godt tænke sig at vide, hvad der egentlig står i de 140 svar, som Simon Kollerup har fået. Det må godt være i anonymiseret form og i kategorier for typer af afslag.

For ni af 10 får jo ja til lån, lød det fra Heidi Bank (V). Hun ville gerne vide, hvor mange urimelige og rimelige afslag, der er skrevet om til ministeren. Hvad var begrundelserne for afslag. Hvor mange procent fik afslag af den eller den grund, ville Anni Matthiesen (V) vide. Peter Juel-Jensen (V), som havde indkaldt til samrådet, ville også se i postkassen.

Men erhvervsministeren efterlod dem alle med skægget i postkassen. Han henviste til, at svarene var givet i fortrolighed.

“Jeg skulle have sagt det med det samme, hvis det skulle bruges af andre,” forsvarede ministeren sig.

Den konservative Mona Juul mente ikke, at 140 svar var en storm af henvendelser. Hun lod sig ikke imponere af “anekdoter fra Thy” under indflydelse af kaffe og ostemad, lod hun forstå. Hun efterlyste mere solid dokumentation end mavefornemmelser.

Det fik ministeren til skarpt af afvise, at der var tale om mavefornemmelse. Udvalget kunne jo selv oprette en postkasse, foreslog han.

Simon Kollerup var mere varm på at tale om det forslag, som regeringen er kommet med om at give statsgaranti for en del af lån til køb af hus i “vores dejlige yderområder”, som han sagde.

Regeringen har foreslået, at staten kan stille garanti for den yderste fjerdedel af lånet. Modellen er en statsgaranti for realkreditbelåningen på mellem 60 procent og 80 procent af boligens værdi i områder, hvor kvadratmeterprisen er under 8000 kroner. Detaljerne i forslaget er ikke på plads endnu.

Af Esben Agerlin Olsen