Venstre-borgmester angriber ammoniak-regler, som Venstre-minister indførte

Mange landmænd er grundigt trætte af reglerne for spredning af ammoniak fra dyrenes gylle. Reglerne gør det svært at udvide produktionen af kvæg og svin på grund af følsom natur.

Landmændene bakkes op af blandt andre Venstre-borgmester i Jammerbugt kommune, Mogens Christen Gade, som torsdag havde digitalt foretræde Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Reglerne blev imidlertid indført af en Venstre-minister i 2011.

“Ja, men det gør jo ikke, at man ikke kan blive klogere,” siger Mogens Christen Gade.

At Venstre selv var med til at indføre den meget kritiserede regulering står i første sætning af et svar, som miljøminister Lea Wermelin (S) sendte til Folketingets miljø- og fødevareudvalg, dagen før borgmesterens foretræde for udvalget.

Samtidig skriver ministeren, at nye projekter med produktion af husdyr skal bedømmes sammen med den eksisterende produktion, når det gælder om at beskytte natur, som er følsom over for ammoniak. Det er altså ikke nok at vurdere udvidelsen af produktionen.

At den eksisterende produktion skal vurderes sammen med den nye kan betyde, at landbrug for første gang bliver ramt af de regler, som blev indført i 2011. Dengang blev der indført en overgangsordning, så der ikke blev grebet ind over for de eksisterende husdyrbrug, som ikke overholdt de nye krav, skriver miljøministeren.

Når landmanden vil udvide at hensyn til økonomien, falder hammeren så at sige, og reglerne fra 2011 træder i kraft.

Systemet virker sådan, at det kan betyde afvikling af nogle landbrug, mener borgmester...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk