Hensyn til natur kan kvæle landbrug, frygter borgmester

Selv om borgmesteren nok kun får et kvarters møde i hovedstaden med nogle centrale politikere, så tager Mogens Christen Gade (V) hele vejen til Christiansborg i næste uge for at forsvare bønderne i Jammerbugt kommune.

Hensynet til naturen er kommet så vidt, at det er ved at aflive landbrug, mener han. Med sig har han Jens Chr. Golding, som er fra regeringspartiet Socialdemokratiet og formand for teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt.

De skal møde miljø- og fødevareudvalget i Folketinget på torsdag i næste uge, 17. juni.

Arkivfoto.

“Vi var for nylig ude at se på et stort veldrevet landbrug, som i stedet for udvikle landbruget, så får man en periode til at afvikle det. Det er forfærdeligt at tænke på, når Jammerbugt kommunes landbrug og andre nordjyske landbrug er Danmarks spisekammer,” siger Mogens Christen Gade.

“Det betyder, at vi nedlægger vores spisekammer. Selv om nogle af os kunne have godt af at blive lidt tyndere, så er det skidt, hvis vi ikke har spisekammeret i Danmark. Så flytter det til Østeuropa. Det synes vi ikke er smart,” siger Mogens Christen Gade.

Der er 38 ansatte på det landbrug, som han besøgte med udvalgsformanden.

Problemet er, at et kvægbrug, som de så på, skal have en del jord at sprede gylle på og dermed ammoniak fra dyrene. Økonomien taler for udvidelse af produktionen, men naturen i nærheden kan være kommet i en mere sårbar klasse, så landmanden ikke får tilladelse til udvidelse. Bliver produktionen skåret ned, bliver landbruget urentabelt, forklarer borgmesteren.

Målet er flyttet

Det er som et fodboldmål, der er flyttet, efter bolden er sparket, mener Karen Post Bache, som er naturchef i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer. For landmændene levede op til kravene, da de investerede i deres produktion. Siden blev reglerne ændret. En ny husdyrlov fra 2011 betyder nu dramatiske konsekvenser for måske 300 landbrug i Danmark.

“Landbrug, som ligger i nærheden af ammoniakfølsom natur, kan være så låst, at de enten ikke kan udvide deres produktion eller blive pålagt at afvikle deres produktion,” siger hun.

“Hvis de udleder for meget, bliver de pålagt inden for en periode at komme ned på det tilladte. De kan så fjerne dyr fra produktionen, så de ikke udleder for meget, men i mange tilfælde vil det være en de facto nedlukning. Mange kan ikke nå i mål med teknologiske løsninger,” siger Karen Post Bache.

Selv landmænd, der ikke har udvidet produktionen, kan risikere, at de nu skal leve op til skrappe krav, som blev indført med loven i 2011, mener naturchefen.

“Det er ikke sådan, at de slet ikke må være der. De skal bare ned på et meget lavt niveau for ammoniak-emission i de her naturområder,” siger hun.

To ulykker kommer aldrig alene. For ikke så længe siden måtte Jammerbugt kommune sige farvel til sin store minkavl. I det mindste går det meget godt med udlejningen af sommerhuse, fortæller borgmesteren.

Af Esben Agerlin Olsen