Pape og Ellemann-Jensen må stoppe den falske fællessang om det rene landbrug

Af Kjeld Hansen, gårdejer og journalist.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen og de konservatives Søren Pape synger for på en fællessang om et dansk landbrug, der går fallit og må lukke og slukke, hvis der skal ydes bare det mindste hensyn til klima og miljø.

Søren Pape Poulsen, konservativ leder.

14.000 arbejdspladser vil gå tabt, påstår landbrugets selverklærede venner, men de undlader at nævne, at ’tabet’ fortrinsvis ville ramme i Rumænien, Ukraine og andre østeuropæiske lande. Hvis påstanden i øvrigt var sand.

En tredjedel af dem, der arbejder i dansk landbrug, kommer langt fra den danske muld, og det bliver bare værre år for år. Næsten dobbelt så mange udlændinge arbejder nu på danske gårde som for bare 10 år siden.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Selvfølgelig er det fint at kunne ophjælpe beskæftigelsen i landsbyer i de tidligere kommunistiske lande, men skal vi virkelig acceptere et tilsølet miljø og forringelser af klimaet for at skabe en smule beskæftigelse for dem?

Og så er der det med pengene. Her lyder kravet fra Ellemann-Jensen og Pape, at skal de danske landmænd yde deres til et bedre klima og miljø, så må skatteyderne yde dem endnu flere milliarder i støtte, end de allerede får. Ellers går erhvervet fallit.

Det krav er simpelthen uanstændigt, i betragtning af at erhvervet næppe har været bedre økonomisk polstret end netop nu til at yde sin skærv til samfundets miljøgenopretning.

I 2020 havde danske landmænd den højeste bruttofaktorindkomst siden 2012 og den næstbedste siden 1990, og i gennemsnit blev det til 1,4 millioner kroner for hver enkelt landmand. 2021 tegner til at blive endnu mere tilfredsstillende. Det har vi Danmarks Statistiks ord for.

Artiklens forfatter, Kjeld Hansen. Foto Gads Forlag/Maria Roliggaard Andersen

Hvor ville det dog være velgørende, hvis landbrugets politiske venner ville stoppe den falske fællessang om, at vores landbrugsproduktion ikke skader miljø og klima – og hvis den gør, så skal skatteyderne betale for at forebygge.

I stedet burde de og vi diskutere åbent og ærligt, at vores intensive produktion af mad er ødelæggende for både miljø og klima og velfærd på landet, og hvad vi kan gøre ved det. Deres krampagtige forsøg på at bilde forbrugerne ind, at landbruget ikke belaster naturen, er en tabt kamp. Fat det dog.