ANNONCE

Uklar erstatning for Brexit-tabte kvoter: I horisonten lurer bankmanden

(Foto Danmarks Fiskeriforening)

Det sker sjældent, at en minister udtrykker ønske om, at hans modpart sad i hans stol. Det skete imidlertid onsdag, da fiskeriets minister Rasmus Prehn (S) på et samråd skulle udrede den erstatning eller mangel på erstatning, som danske fiskere får på grund af Brexit.

Han mente, at Torsten Schack Pedersen (V) og medspørger Erling Bonnesen (V) skabte lovlig meget polemik om sagen. Han håbede, at de en dag kunne prøve at være fiskeriminister.

“Det kunne være rigtigt spændende”, sagde Rasmus Prehn, uden at efterlade et klart indtryk, at han lige nu var i gang med at udføre en drømmeopgave.

Brexit kostede danske fiskere kvoter, som de havde købt for store summer. Får de dem erstattet og hvor meget, lød spørgsmålet onsdag.

Svaret stod ikke knivskarpt, men ministeren kunne dog forsikre, at fiskerne ikke får fuld erstatning.

“Det bliver ikke 1:1 kompensation. Det er ikke sådan, at man krone til krone får det igen, man har tabt”.

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) under samrådet. Foto fra Folketingets tv.

EU’s regler om statsstøtte står i vejen for, hvor meget fiskerne kan få, forklarede han. Der kan blive tale om noget direkte støtte, men hvor meget det bliver, kunne han ikke sige. Det skal først stå klart, hvor meget der skal gå til ophugning og oplægning af de to milliarder kroner, som Danmark får fra EU i anledning af Brexit og fiskeri.

Hvis Danmark bryder reglerne om statsstøtte, risikerer fiskerne at skulle betale en masse tilbage senere hen, forklarede Rasmus Prehn. Det nytter ikke at komme med ekstra national støtte, for det vil også være imod statsstøttereglerne. Fuld kompensation falder ikke ind under nogen muligheder for undtagelser.

Frustration i fiskeriforening

Samrådet efterlod frustration hos administrerende direktør i Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer, som fulgte det digitalt.

“Det er uforståeligt, at statsstøtteregler er inddraget i denne sammenhæng. Man skal være en skarp jurist for at se, at det giver mening og logik. “ siger han.

For der er jo ikke tale om, at staten støtter fiskeriet, mener direktøren. Der er tale om, at fiskerne vil have erstatning for det, der er taget fra dem og som de måske har købt for lånte penge.

“Hvis det kun er 10 procent af værdien, du får som plaster på såret for de værdier, du skal afgive, så er det måske svært at se sin bankmand i øjnene,” siger direktøren i Danmarks Fiskeriforening.

Venstres Torsten Schack Pedersen forsøgte under samrådet at få ministeren til at blive skarpere på erstatningen. Han pegede på mink-sagen, som står til 19 milliarder kroner og store erstatninger til avlerne. Det kunne heller ikke lade sig gøre i første omgang, men så kunne det alligevel, huskede han.

Sammenligningen var helt forkert, mente ministeren, da mink-sagen gik ud på at beskytte folkesundheden mod coronavirus.

“Vi vil kompensere, så meget vi kan. Der vil være kontant støtte, men vi kan ikke give helt så meget, som vi gerne ville,” sagde Rasmus Prehn.

Af Esben Agerlin Olsen