Heunicke lægger låg på central del af mink-mysteriet

(Foto Kopenhagen Fur)

Hvad var årsagen til, at myndighederne i juli sidste år gik bort fra at aflive corona-smittede mink, dengang kun enkelte minkfarme var smittede ?

Foto Kopenhagen Fur.

Spørgsmålet blev stillet af et folketingsmedlem til sundhedsministeren for over et halvt år siden. Nu er svaret kommet – at han ikke får noget svar. Ministeren henviser til noget, der skete, efter at spørgsmålet blev stillet og forhindrer et svar ifølge ministeren.

Her er forhistorien:

De smittede mink blev aflivet på de tre første farme. Den strategi forlod myndighederne 7. juli. Hygiejne og inddæmning skulle bremse smitten. Det virkede som bekendt meget dårligt. Smitten løb løbsk og til sidst skulle alle mink aflives på over 1000 farme.

Kåre Mølbak, daværende faglig direktør på Statens Serum Institut, forklarede på en høring i Folketinget i november 2020, at der sidste sommer kom en besked – vi ved ikke fra hvem – om at finde en løsning, så minkerhvervet bevaret.

Betød det, at myndighederne fik noget, der ligner en ordre, om at finde en løsning, så aflivningen af de smittede dyr – modsat almindelig praksis – kunne stoppes?

Det stillede Peder Hvelplund (EL) spørgsmål om til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Spørgsmålet blev stillet 3. december 2020. Det var, inden partierne var blevet enige om at nedsætte en granskningskommission om det med manglende lovhjemmel til aflivning af samtlige mink. Den enighed kom 10. december – altså en uge efter spørgsmålet fra Peder Hvelplund.

“Jeg fatter ikke en bønne af det, at...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk