Kritik: Corona-forbud spænder ben for Skagen-ballet, mens fodboldfans kan juble tæt

(Før-coronafoto: Verdensballetten)

Danserne fra Verdensballetten står på tæer over hele landet for at vise et Danmark i balance, fra Skagen til København, forbi Djursland og Tønder.

Fra da Verdensballetten måtte fylde alle rækker med publikum. Foto Verdensballetten.

Nu er lederen af den dansende og syngende sommerturné, operasanger Jens-Christian Wandt, imidlertid kommet ud af balance. Han synes, at statsminister Mette Frederiksen (S) i sin “dans med corona” træder kulturen solidt over tæerne.

Grunden er, at han ikke må fylde alle tilskuerpladserne op, når Verdensballetten kommer forbi. En tredjedel af billetterne må ikke sælges, og skuffede ballet- og operaelskere i udkantsdanmark møder forgæves op og bliver afvist ved indgangen.

Det skyldes corona-restriktioner. Og her er det, at operasangeren synes, det lyder falsk. For han har lige set billeder af jublende og sejrsberusede fodboldfans over hele landet samlet i klumper.

Jens-Christian Wandt. Foto Verdensballetten.

Jens-Christian Wandt ved godt, at fodboldfans også kan have restriktioner på stadion. Men ballet- og opera-elskere, som ofte er i en moden alder, går som regel mere stille hjem, afslører han.

Han spiller selv fodbold og følger begejstret landsholdets sejre, som han kan se omfattende fejring af på Ofelia Plads i Købehavn. Han forstår bare ikke forskelsbehandlingen. Det har han skrevet i et brev til statsministeren.

“Der er ikke så mange stemmer i opera og ballet som i fodbold. Det forstår jeg. Det er ret udemokratisk,” siger Jens-Christian Wandt,.

Han bor i øvrigt bor tre-fire måneder om året i sit hus i Skagen, hvor Verdensballetten tog sine første trin. Det var i 2008 ved den tilsandede kirke. Mere dansk kan det dårligt blive.

Verdensballetten tog sine første trin her i Skagen, dengang publikum måtte fylde pladserne. Foto Verdensballetten.

Han er udnævnt til ambassadør for Frederikshavn kommune, hvor Skagen ligger, men trods den fine titel tvivler han alligevel på, om statsministeren læser hans brev i sit nordjyske sommerhus og skriver et ordentligt svar selv.

Det rigtige svar vil være at åbne op, også for den del af kulturen, som har mindre publikum end fodbold, han. Både smittekurve, indlæggelsestal og vaccinationer taler for åbning, mener han.

“Nu er vi så langt fremme at vi godt kan åbne,” siger han.

Verdensballettens sommerturné begynder 14. juli i Klampenborg ved København. Den kommer til Skagen 19. juli og til Aalborg 2. august.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde ingen problemer med fodbold-fest. Her et tweet efter det danske nederlag i semifinalen. Det var værre efter en kamp i København 17. juni. (Se nedenfor)

Af Esben Agerlin Olsen

Læs brevet til statsministeren her.