“Vi kommer ikke til at deltage i en aftale, hvor vi skærer ned på dimittendsatsen,”

Regeringens forslag tirsdag om at skære dagpengene ned til SU-niveau for arbejdsløse nyuddannede får en hård medfart fra studerende og fra regeringens støttepartier SF og Enhedslisten. Asocialt generationstyveri er en af betegnelserne.

Peder Hvelplund (EL). Foto Nordtinget.

Omvendt får nedskæringsforslaget stor borgerlig ros, herunder fra Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh. Han har sammenlignet sin ros med et Honecker-kys efter den tidligere kommunistiske DDR-chef Erich Honecker, som blandt andre kyssede Ole Sohn, som var kommunist, senere SF’er og så socialdemokrat.

Mindretalsregeringens leder, statsminister Mette Frederiksen (S) ville på et pressemøde tirsdag ikke sige, om hun søger flertal for nedskæringer til den blå side og med den røde side, når det gælder forbedringer. Regeringen vil gerne hæve dagpengene i tre måneder med op til 5.000 kroner for ledige, der kommer fra et job.

Enhedslistens gruppeformand, nordjyske Peder Hvelplund, mener, at regeringen er i gang med at underminere dagpengesystemet og flexicurity-modellen med et angreb på den unge generation.

“Vi kommer ikke til at deltage i en aftale, hvor vi skærer ned på dimittendsatsen,” siger han.

“Hvis regeringen finder et flertal med de blå for det, vil I så bare trække på skuldrene over det for at få en stigning for de ældre ledige?”

“Jeg tror, at regeringen forventer en samlet aftale på dagpengeområdet, hvor det er naturligt, at dem der skaffer finansieringen til at give højere dagpenge til nye ledige vil være i den samme aftale,” siger...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk