ANNONCE

“Vi kommer ikke til at deltage i en aftale, hvor vi skærer ned på dimittendsatsen,”

Regeringens forslag tirsdag om at skære dagpengene ned til SU-niveau for arbejdsløse nyuddannede får en hård medfart fra studerende og fra regeringens støttepartier SF og Enhedslisten. Asocialt generationstyveri er en af betegnelserne.

Peder Hvelplund (EL). Foto Nordtinget.

Omvendt får nedskæringsforslaget stor borgerlig ros, herunder fra Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh. Han har sammenlignet sin ros med et Honecker-kys efter den tidligere kommunistiske DDR-chef Erich Honecker, som blandt andre kyssede Ole Sohn, som var kommunist, senere SF’er og så socialdemokrat.

Mindretalsregeringens leder, statsminister Mette Frederiksen (S) ville på et pressemøde tirsdag ikke sige, om hun søger flertal for nedskæringer til den blå side og med den røde side, når det gælder forbedringer. Regeringen vil gerne hæve dagpengene i tre måneder med op til 5.000 kroner for ledige, der kommer fra et job.

Enhedslistens gruppeformand, nordjyske Peder Hvelplund, mener, at regeringen er i gang med at underminere dagpengesystemet og flexicurity-modellen med et angreb på den unge generation.

“Vi kommer ikke til at deltage i en aftale, hvor vi skærer ned på dimittendsatsen,” siger han.

“Hvis regeringen finder et flertal med de blå for det, vil I så bare trække på skuldrene over det for at få en stigning for de ældre ledige?”

“Jeg tror, at regeringen forventer en samlet aftale på dagpengeområdet, hvor det er naturligt, at dem der skaffer finansieringen til at give højere dagpenge til nye ledige vil være i den samme aftale,” siger Hvelplund.

Enhedslisten vil holde øje med, om nedskæringer i dagpengene bliver brugt uden for dagpengesystemet.

“Hvis det sker, så står vi en meget alvorlig situation,” siger Peder Hvelplund.

Det er ikke meningen at klimaomstilling eller uddannelsesløft skal betales af dagpengemodtagere,” siger han.

Og hvis der tages fra de unge for at give til de ældre ?

“Hvis det betyder, at der samlet set ikke bliver ført penge ud af dagpengesystemet , så er det mindre alvorligt. Men det er ikke noget vi kommer til at stemme for.”

Men det er heller ikke noget I vælter regeringen på ?

– Nej, nu skal vi jo se. Vi er slet ikke i gang med forhandlingerne. Der bliver et langt forløb . Vi må se, hvordan forhandlingerne udvikler sig, siger Enhedslistens gruppeformand i Folketinget.

Han har tidligere arbejdet mange som mentor på et jobcenter med besøg hjemme hos den ledige.

Det er tydeligt, at når man bliver presset økonomisk og hverdagen bliver mere problematisk – problemer med penge til husleje og medicin og hverdagen – så har det konsekvenser for at man kan søge og bestride et arbejde,” siger Peder Hvelplund.

Regeringen mener, at der er et stort spring fra at være studerende på SU til at være færdiguddannet og få knap 14.000 kroner om måneden, som er den nuværende dimittendsats. Den er noget lavere end de godt 19.000 kroner som er maksimum.

Modstanderne af at sænke beløbet til nyuddannede peger på, at studerende kan få studiejobs, mens de studerer, men ikke bagefter. Når de er færdige med uddannelsen kan deres husleje stige, hvis de har boet på et billigt kollegie. Derfor kan det blive en nedgang i, hvad de har til rådighed, hvis dagpengene sænkes.

Regeringen vil investere mere i uddannelse, blandt andet med nye klimaerhvervsskoler.

Af Esben Agerlin Olsen