ANNONCE

Borgmester efter møde med minister om brovagter: “Magtarrogance, som er sjældent set”

(Foto Vejdirektoratet)

Det strammer til i opgøret om brovagterne, som regeringen vil fjerne fra nytår. Da skal broklapperne på Vilsundbroen, Aggersundbroen og Hadsundbroen fjernstyres fra Aalborg.

Hadsundbroen. Foto Vejdirektoratet.

Det er fem borgmestre meget bekymrede over. Borgmestrene i Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland, Morsø og Mariagerfjord havde inviteret transportminister Benny Engelbrecht (S) til Nordjylland for at se og høre.

I stedet fik borgmestrene fik mandag 30 minutters videomøde med ministeren over Teams. Ministeren var 10 minutter forsinket ifølge Jammerbugt-borgmester Mogens Christen Gade (V), som derfor måtte gå, før mødet var slut, fordi han skulle holde tale et andet sted.

“Det var ikke noget særligt kontruktivt møde på nogen måde”, sagde Mogens Christen Gade.

Forbindelsen til borgmesteren i Vesthimmerland, Per Bach Laursen (V), kom aldrig på plads, så han deltog ikke.

Borgmestrene og dele af befolkningen er bekymrede for, at miste de faste brovagter, fordi broklapper kan sætte sig fast i oplukket tilstand.

Aggersundbroen. Foto Vejdirektoratet.

Borgmestrene mener, at det er nyttigt med en brovagt, som kender den gamle bro og dens særheder. En ekspert i egen bro kan hurtigere få det hele til at fungere igen, så ikke mindst ambulancer kan kommer frem, lyder argumentet.

På Mors er de nervøse for ikke at kunne komme over Vilsundbroen mellem Mors og Thy.

Borgmesteren i Morsø kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), var meget skuffet over mandagens møde med transportministeren.

Konklusionen blev, at der nu skal holdes et møde mellem teknikere, hvorefter ministeren vil høre borgmestrene igen.

Ministeren vil ikke udsætte fjernstyringen, sådan som borgmestrene ønsker for at få det hele bedre belyst. De mener, at beslutningen om fjernstyring er taget på forkert grundlag.

“Jeg synes, der er enormt langt til København. Regeringen demonstrerer en magtarrogance, som er sjældent set,” sagde borgmester Hans Ejner Bertelsen efter mødet.

Ministerens partifælle, borgmester Ulla Vestergaard, Thisted, lød heller ikke specielt tilfreds med mødet, som hun kalder “lidt mærkeligt”.

“Vi fik ikke en lillefinger eller noget som helst,” sagde hun efter mødet.

“Vi nåede ingen vegne i dag”, sagde hun.

Ulla Vestergaard mener blandt andet, at Vejdirektoratet har undervurderet, hvor mange handelsskibe, der sejler gennem Limfjorden, så broerne skal lukkes op.

“Det er vores oplevelse, at det antal sejladser, der er med erhverv gennem Limfjorden, det har de ikke taget højde for,” sagde Ulla Vestergaard.

Borgmestrene er blevet beskyldt for at føre sagen frem, fordi der snart er kommunalvalg.

Det afviser Hans Ejner Bertelsen bestemt. Han tog også sagen op, da Venstre sad i regering, påpeger han. Desuden er Ulla Vestergaard er fra regeringspartiet.

Nordtinget har forgæves bedt transportminister Benny Engelbrecht om en kommentar.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: