Stort ja til nærhed – undtagen brovagter – og journalister

Statsminister Mette Frederiksen (S) skyndte sig tavs forbi den traditionelt ventende gruppe journalister, da hun tirsdag havde holdt åbningstale i Folketinget.

Noget af det, hun dermed ikke kunne stilles spørgsmål om, var den centralisering, som hun talte kraftigt imod flere gange i talen. Hun nævnte politi og sundhedsvæsen – ikke brovagter på broer med klap.

Statsministeren skyndte sig forbi den ventende presse uden at besvare spørgsmål, som det er sædvane efter en åbningstale.
Mette Frederiksen på vej væk fra et ordløst møde med pressen.

Borgmesteren på Mors, Hans Ejner Bertelsen (V), kan ikke få regeringens ofte nævnte tale imod centralisering til at stemme med, at der fra nytår ikke længere skal være brovagter på Aggersundbroen, Vilsundbroen og Hadsundbroen.

Han og borgmestrene i Mariagerfjord, Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerland er meget utrygge ved, at broerne i fremtiden fjernstyres fra Aalborg.

Her har personalet ikke nødvendigvis den samme ekspertviden om hver enkelt bro, hvis en åben broklap sætter sig fast og spærrer for måske livsvigtig trafik.

Fire gange centralisering

I sin åbningstale nævnte Mette Frederiksen centralisering fire gange ifølge talen på Statsministeriets hjemmeside:

Hun slog fast, at Danmark har været udsat for en kraftig og bevidst centralisering, som ikke har mødt modstand – hvilket i hvert fald fem nordjyske borgmestre er uenige i.

Dagen forinden havde de på et Teams-møde forgæves forsøgt at få transportminister Benny Engelbrecht (S) til at udsætte...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk