Comeback efter at være fjernet til fordel for Mette Frederiksen

(Foto 3F Ungdom)

Han advarede sit parti, Socialdemokratiet, mod at blive DF-light. Partiet fjernede ham som folketingskandidat til fordel for Mette Frederiksen. Nu er han på vej tilbage som folketingskandidat og siger stadig noget om flygtninge.

Comeback kid Morten Ryom. Foto 3F Ungdom.

De fire lokalformænd i hans kreds bakker op om, at Morten Ryom, formand for 3F Ungdom, bliver Socialdemokratiets folketingskandidat i vestkredsen i Aalborg. Det skriver TV2 Nord.

Morten Ryom har før været folketingskandidat, men i østkredsen. Den opstilling sluttede brat, da borgmesteren i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen (S), ringede en dag i marts 2018 og fortalte, at Mette Frederiksen (S) overtog kandidaturet. Det havde borgmesteren fået besked på at sige fra højere lag i partiet.

Ud røg den unge kandidat, som i dag er 29 år. Belært af erfaring og jobsøgning som bygningsarbejder er han langt fra at sige, at tjansen som kandidat er i hus med opbakningen fra de fire lokalformænd.

“Intet er sikkert, før skeen er i spanden,” siger han til Nordtinget. Og det er murerskeen, vi taler om.

Bygningsarbejdere kan godt blive lovet arbejde “om en måneds tid”, uden at det bliver til noget.

Det var i 2015, at Morten Ryom stod frem, som en af de socialdemokrater, der mente, at partiet strammede for meget over for flygtninge.

“Jeg synes ikke, at den DF-light-model, som nogen i partiet synes vi skal køre, er vejen frem. For mig er det bare ikke en pæn måde at behandle flygtninge på. Der er ikke nogen, der flygter for sjov, sagde han.

Dengang var der meget debat om den såkaldte smykkelov, hvor flygtninge kunne blive frataget deres værdier.

I dag siger Morten Ryom, at partiet altid skal passe på med med sin retning. Det gælder både i forhold til Dansk Folkeparti (DF) og til Liberal Alliance, som han kunne se tendenser til under den socialdemokratiske regering Thorning-Corydon.

Han mener ikke, at flygtningepolitikken er blevet forfærdelig meget mere stram siden 2015.

“Vi kan ikke hjælpe alle og ik tage flere ind end vi kan hjælpe. Jeg ved ikke, om vi ligger på et passende niveau,” siger han.

Derimod er han klar i mælet, når det gælder om at sende syrere tilbage til Syrien.

“Vi er lige hurtige nok til at acceptere at sende folk tilbage til Syrien, når FN siger, at det ikke er cool. Så synes jeg, vi skal rette os ind efter det.”

Han er heller ikke glad for, at det er nemmere at få en udenlandsk kæreste til Danmark, hvis man er akademiker, end hvis man er håndværker.

“På den måde har stramninger skabt uhensigtsmæssige udfordringer. Der er opgave for os i Socialdemokratiet,” siger Morten Ryom.

Som håndværker og fagforeningsmand går han ind for internationalt udsyn, fortæller han. Håndværkere rejser, og i omgangskredsen er der en del, som har partnere i udlandet.

Den mulige folketingskandidat går ind for, at der er så få udfordringer som muligt for håndværkere, der vil tage ud i verden.

Af Esben Agerlin Olsen