Israelske flygtninge ? “Det kommer an på situationen”

Hvis en krig i Israel betød mange jødiske flygtninge, så kan de ikke uden videre regne med at komme til Danmark. Det vil kræve en særskilt stillingtagen.

Det mener det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) i forbindelse med debatten om, hvad der er Danmarks nærområde for flygtninge. Et stort flertal vil give særbehandling til flygtninge fra Ukraine med begrundelsen, at det er et nærområde.

“Vi kommer til at træffe beslutning fra sag til sag, om man kan lave en særlov for et givent land. Det er kun tiden, der kan vise det. Generelt at sige, at alle inden for visse geografiske koordinater kan komme her – det kommer ikke til at ske,” siger Bjarne Laustsen.

Han mener, at det vil kunne blive aktuelt at give baltiske flygtninge en særbehandling, sådan som ukrainerne får med en særlov, som giver dem ret til hurtigt at komme i arbejde eller uddannelse.

“De baltiske lande vil også kunne komme, hvis det er. Det er mere, hvad situationen er og hvad den påkalder. De er jo klemt inde,” siger Bjarne Laustsen.

Det er israelerne vel også?

“Jo, jo, men hør nu her. Israelerne vil lige som kosovalbanerne bevare deres eget land. Jeg tænker, at det første, der vil ske når der er fred i Ukraine er, at folk drager hjem igen.

Du vil ikke sige, at hvis der kom en masse flygtninge fra Israel, så er de velkomne?

“Det kommer da an på situationen. Folk der generelt er forfulgt og lever op til flygtningestatus, dem skal vi forholde os til. Vi vil bare hellere hjælpe folk i nærområdet. Det lader sig bare ikke gøre, når der er krig.

“Og der er jo forskel på folk, der er internt fordrevne af forskellige årsager. Vores flygtningepolitik går på, at man kan lave centre og så drive dem i for eksempel Nordafrika.

Men hvis det nu var Israel, som har været meget i krig – og jøderne, der har været meget på flugt – så er deres nærområde de lande, de er i krig med. De skal længere væk. Men du kan ikke lige sige, at de kan komme her?

“Nej, for det er jo teoretisk. Og hvis den situation opstod, ville man forholde sig til det.

“Det kan godt være, at nogle er længere væk, og man så laver en særlov. Nærområde er jo svært at definere. Jeg synes meget det handler om omstændighederne. Når man bliver massivt angrebet, så vil det være naturligt, at folk flygter. Derfor laver vi særloven af hensyn til dem. Og mændene skal blive der. Det er jo to vidt forskellige situationer.

Særloven for ukrainerne skal behandles første gang i Folketinget i tirsdag, 15. marts.

Af Esben Agerlin Olsen