Løhde skrotter løfte fra Mette Frederiksen til kommuner

Under valgkampen i 2022 lovede statsminister Mette Frederiksen (S) en diskussion om den økonomiske udligningen mellem kommunerne.

Sophie Løhde (V). Indenrigsminister.

Baggrunden var, at udligningsreformen fra 2020 har nogle skævheder. Det sagde statsministeren under et møde med borgmestre i august 2022 i Odense ifølge NB Kommune.

Efter valget gik Socialdemokratiet i regering med Venstre og Moderaterne. Den nye indenrigsminister Sophie Løhde (V) er imod at åbne en forhandling af udligningsreformen trods de skævheder, som statsministeren talte om.

Mette Frederiksen (S).

Venstres indenrigsminister skrotter løftet fra Mette Frederiksen. Det mener formanden for indenrigsudvalget i Folketinget, kommunalordfører Theresa Berg Andersen (SF).

Det nordjyske folketingsmedlem havde spurgt indenrigsministeren, hvornår regeringen vil ændre udligningsreformen.

“Jeg kan oplyse, at regeringen ikke aktuelt har planer om at åbne udligningsreformen,” skriver indenrigsminister Sophie Løhde i svaret til Theresa Berg Andersen.

Løfter tørres af på kommuner

Theresa Berg Andersen (SF).

SF’eren har selv været medlem af byrådet i Vesthimmerland. Hun mener, at regeringen tørrer regningen for sine løfter af på kommunerne. I Thisted går det for eksempel ud over fem socialpædagogiske dagtilbud for børn og unge.

De lukkes for at finansiere den såkaldte Arne-pension – tidlig pension – påpeger Theresa Berg Andersen. Samtidig lover regeringen mere kortspil på plejehjemmene, mens kommunerne skal finde milliarder af kroner til at nedlægge jobcentre og forbedre løn- og arbejdsvilkår.

“De pressede kommuner bliver presset endnu mere,” siger SF’eren.

Hun har medhold hos mange byrødder. Hver anden mener, at Kommunernes Landsforening skal forlade forhandlingerne med regeringen om en økonomiaftale for 2024, medmindre regeringen er klar med penge til større udgifter til flere ældre og til det specialiserede socialområde.

Det viser en rundspørge fra NB Kommune.

Theresa Berg Andersen bebuder flere spørgsmål om udligning mellem kommunerne. Hun vil gerne have genåbnet både udligningsreformen og budgetloven, som hun anser for at være en spændetrøje for kommunerne. Den skal først på dagsordenen igen i 2033 – altså om 10 år.

SF var støtteparti for den tidligere socialdemokratiske regering. SF går frem i meningsmålingerne, mens Socialdemokratiet går hurtigt tilbage.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs svaret fra ministeren.

Læs artiklen i NB Kommune, hvor Mette Frederiksen kommer med løftet