Nordjysk krydspres mod Kollerup

Forleden udnævnte erhvervsminister Simon Kollerup (S) flere nye medlemmer af bestyrelsen for Finanstilsynet, som skal holde øje med finansielle virksomheder.

Et af de nye medlemmer, Troels Ørting, bliver imidlertid selv beskyldt for at have medvirket til ulovligheder i et tidligere job, skriver Finanswatch. Ulovlighederne førte til store bøder.

To nordjyske folketingsmedlemmer og erhvervsordførere fra hvert sin politiske side afkræver en forklaring fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), som også er valgt i Nordjylland.

Erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V). Foto Nordtinget ©

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, mener, at der er tale om “alvorlige anklager” mod Troels Ørting.

“Det er vigtigt at få dem afdækket. Vi må høre, om ministeren har taget højde for det, eller om det er nyt for ham”, siger Torsten Schack Pedersen til Nordtinget.

“Han må se at få styr på butikken”, siger Schack om ministeren.

Tidligere er medlemmer af Finanstilsynet trådt ud, da de ikke var helt så fine i kanten, som de kunne være, påpeger Torsten Schack Pedersen, som vil stille spørgsmål til ministeren.

Også SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen kræver en forklaring, skriver Finanswatch.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF), erhvervsordfører.

Troels Ørting er tidligere leder i Politiets Efterretningstjeneste. Han skal have forsøgt at finde en whistleblower, da han arbejdede for banken Barclays.

Ørting beskyldes for at have henvendt sig til de amerikanske myndigheder for at finde whistlebloweren. Imidlertid fortalte han ikke, at det handlede om at finde en whistleblower. Hans påskud skal have været, at der var lækket information fra banken.

Få nyhedsbrev fra Nordtinget

Det handlede om et eller to breve, som bestyrelsen i banken havde modtaget. I brevene fortalte den anonyme whistleblower, at Barclays topdirektør Jes Staley havde holdt hånden over en personlig ven i banken. Staley satte angiveligt daværende sikkerhedschef Troels Ørting til at finde afsenderen af brevene. Det var imod reglerne. Whistleblowere nyder beskyttelse.

Topchef Jes Staley fik en bøde på over fem millioner kroner og et tilsvarende træk i lønnen, skriver Finanswatch. Banken Barclays fik en bøde på næsten 100 millioner kroner af de amerikanske myndigheder.

Troels Ørting er i dag chef for Cybersikkerhed hos World Economic Forum.

Nordtinget har forsøgt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup.

Artikel i Evening Standard

BBC-artikel

Artikel hos Finanswatch

Af Esben Agerlin Olsen