EL vil have smittede mink aflivet

Corona-smitten spreder sig så hurtigt på nordjyske minkfarme, at 13 farme var konstateret smittet i weekenden. Det er mere end en fordobling på under to uger.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, bor selv i Hjørring kommune, hvor 12 af de smittede farme ligger.

“Det ser bekymrende ud,” siger Peder Hvelplund, som har rejst sagen over for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Mink på svensk badebro. Foto: Jonn Leffmann, Wikimedia.

Enhedslistens forslag er, at myndighederne vender tilbage til den oprindelige strategi om at slå dyrene ned, når en farm er smittet.

“Det er svært at forklare, at folk skal udvise forsigtighed og overholde retningslinjer, når vi kan se, at smitten spreder sig forholdsvis meget på minkfarmene. Jeg synes det ville være fornuftigt at vende tilbage til en forsigtighedsstrategi dér også,” siger Peder Hvelplund.

“Jeg ved ikke, hvordan det spreder sig. Men det er klart, at minkfarmene heroppe i større eller mindre grad er forbundne kar gennem alvsarbejde på kryds og tværs, gennem dyrlæger og foderstof og sikkert også ansatte i et vist omfang”, siger Peder Hvelplund.

Peder Hvelplund, EL, sundhedsordfører. Foto Nordtinget ©

I sin seneste pressemeddelelse om de smittedede mink, fra 2. september, skrev Fødevarestyrelsen, at der bliver lagt en jernring om smittede farme. Det har åbenbart ikke været nok, konstaterer Peder Hvelplund.

Regeringen har tidligere brugt ikke bare forsigtighed, men ekstrem forsigtighed mod coronasmitte.

Det “ekstreme forsigtighedsprincip” blev brugt i marts i begyndelsen af corona-epidemien. Udtrykket stod i en mail fra departmentschefen i Sundhedsministeriet, Per Okkels, til direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.
Flere medier har refereret mailen.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan smitte spredes mellem mennesker og pelsdyr, selv om risikoen er lille. Derfor og på grund af skærpede restriktioner om hygiejne mente Fødevarestyrelsen 2. september ikke, at det var nødvendigt at slå dyrene ned i smittede besætningen.

Af Esben Agerlin Olsen