ANNONCE

Mølbak: Aflivning ligger i værktøjskassen

Hvis corona fortsætter med at brede sig i det nuværende tempo på minkfarme, kan det igen komme på tale at aflive pelsdyrene på de smittede farme.

Det sagde Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Seruminstitut, fredag på et pressemøde i Statsministeriet.

“Det er klart, at det ligger i værktøjskassen, men det bliver fødevaremyndighederne, der kommer til at trykke på den knap”, svarede Mølbak på et spørgsmål fra Nordtinget.

Faglig direktør på Statens Seruminstitut Kåre Mølbak. Foto Nordtinget ©

Han mener, at den store opgave er at undgå at smitten kommer ind på farmene, da mink er meget modtagelige.

“I enkelkte tilfælde har vi også set smitte ud af minkfarmene. Så det er en situation, vi følger meget nøje,” sagde Mølbak.

Kort efter var endnu en minkfarm, den 20. i rækken, noteret med smitte på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

I nogle tilfælde har mink smittet mennesker, men det er usædvanligt ifølge Fødevarestyrelsen.

Kåre Mølbaks udtalelse om, at beslutningen om aflivning ligger hos fødevaremyndighederne kan forvirre i forhold til, hvad beredskabschefen hos Fødevarestyrelsen sagde forleden. Han pegede på politikerne som beslutningstagere.

“Det er jo en politisk beslutning, vi lægger os op ad,” sagde beredskabschef Nikolas Hove, da Nordtinget spurgte ham om aflivning af smittede besætninger.

Nogle politikere har allerede krævet aflivning af smittede mink. Det gælder borgmesteren i Hjørring og Enhedslisten i Folketinget. De vil følge et forsigtighedsprincip.

Der findes lidt over 1100 minkfarme i Danmark. Foto Danske Minkavlere.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der kun lille risiko for at smitten slipper ud fra minkfarmene.

“Derfor er der ikke grund til, som situationen ser ud lige nu, til at slå besætninger ned”, sagde Nikolas Hove i mandags.

Da var 13 minkfarme registreret med smitte, altså syv færre end fredag.

“Vi vurderer situationen. Vi forstår hvis folk bliver bekymrede over den stigning, som vi ser med alvor på. Men hovedparten af den smitte, der har været, går fra mennesker til mink,” sagde Nikolas Hove.

Statsminister Mette Frederiksen på pressemødet fredag 18. september.

På pressemødet fredag overlod statsminister Mette Frederiksen (S) det alene til Kåre Mølbak at svare på spørgsmålet om aflivning af mink.

Det er hendes partifælle, borgmester Arne Boelt (S) i Hjørring, og det nordjyske folketingsmedlem Peder Hvelplund fra regeringens støtteparti Enhedslisten, som har krævet, at smittede mink igen bliver aflivet.

Af Esben Agerlin Olsen