Aalborg Portland overgår udlandet i udledning af CO2

Fabrikken udleder 100-200 kg CO2 mere for hvert ton cement, den fremstiller

Onsdag i sidste uge indgik regeringen en aftale med Aalborg Portland om reduktion af CO2 fra cementfabrikken.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) var glad, lige som erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Michael Lundgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland.

Fabrikken har over 300 arbejdspladser, som leverer dansk cement til byggeriet, men er den største enkeltudleder af CO2 i Danmark.

Cementovne. Foto Aalborg Portland

Kritikere mente, at det var en ret stor rabat til Aalborg Portland, at fabrikken kan slippe med at reducere sit CO2 udslip med 30 procent i 2030 i forhold til 2020. Klimaloven taler om 70 procent reduktion af drivhusgasser i forhold til 1990.

To dage senere, i fredags, sendte Dan Jørgensen et svar til Folketinget om CO2-udledning fra Aalborg Portland. Det svar er Aalborg Portland ikke glad for.

Svaret viser, at den nordjyske fabrik overgår udlandet i udledning af CO2. Fabrikken udleder 100- 200 kg mere CO2 per produceret ton cement end forskellige gennemsnit i udlandet.

Aalborg Portland udledte ca. 734 kg CO2 per ton produceret grå cement i 2018. I verden var udledningen i snit 540 kg pr. ton cement ifølge det internationale energiagentur IEA.

Det viser svaret fra ministeren til Sikandar Siddique (Frie Grønne) via Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Aalborg Portland mener ikke, at svaret fra ministeren er korrekt. Det skyldes blandt andet, at Aalborg Portland fremstiller en renere og stærkere cement end andre. (Læs mere...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk