Hundelortmetoden skal spore corona-smitte

Nordjyske ræve og andre rovdyr, der skydes eller køres ned, vil myndighederne have tjekket for covid-19 – brug handsker, pose og sæk
Opdateret efter samtale med Mariann Chriél, Miljøstyrelsen

Mens antallet af smittede minkfarme i Hjørring, Frederikshavn og Læsø kommuner var nået op på 37, gik en jagt i torsdag 1. oktober i gang for at finde ud af, hvordan dyrene smittes med corona.

Årsagen til smitten er endnu ukendt. Derfor skal vilde rovdyr i de tre kommuner nu undersøges for, om de bærer smitten ind på minkfarmene.

Det kan være gennem hul i et hegn – en gren, der er vokset over hegnet eller en port, der står åben, fortæller Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen.

De døde dyr bliver obduceret og tjekket for corona og en luns frosset ned. Hvis testen af blod og prøve i svælget viser corona, bliver det nedfrosne sendt til Statens Serum Institut. Her kan man analysere og sammenligne arvemassen i virus hos det vilde dyr og minken fra farmen.

Få nyhedsbrev fra Nordtinget i din indbakke 

Undersøgelsen skal bekræfte eller afkræfte, at vilde dyr kan smitte mink på farme.

“Det er er for at afvise hypoteser. Man kan se, at det springer tre til fem kilometer. En tese er, at det kan være fra vilde dyr,” siger Mariann Chriél.

“Vi ved ikke, hvor det kommer fra. Det er for at lukke en dør,” siger hun.

Smitten kan overføres gennem dråber, spyt, urin eller afføring fra syge dyr.

Mink på svensk badebro. Foto: Jonn Leffmann, Wikimedia.

Jægere bliver bedt om frivilligt at aflevere, hvad de finder eller skyder i naturen af ræv, mårhund, mink, ilder og husmår. Odder eller en grævling, som køres ned, vil myndighederne også have undersøgt.

Opsamlerne skal være forsigtige som altid ved selvdøde dyr og bruge handsker og spritte hænder bagefter. Døde dyr kan bære smitte. De dræbte dyr skal anbringes i en pose eller sæk, som snøres med “hundelortmetoden”, forklarer Mariann Chriél. Dyrene kan afleveres på en af de aftalte Falck stationer eller hos Naturstyrelsen.

Borgere kan ikke ringe til Falck for at melde et dødt dyr. Hvis man ikke selv vil samle det op, skal man ringe til kommunen, som så kan rekvirere Falck.

Undersøgelsen varer fra 1. oktober til 31. december.

Der har været enkelte tilfælde, hvor corona-smitte er kommet ud fra minkfarme. Det sagde Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, ved et pressemøde i Statsministeriet 18. september på spørgsmål fra Nordtinget.

Se her se, hvor dyrene kan afleveres

Smittede mink skal aflives

Af Esben Agerlin Olsen