Voksende smitte hos mink har har fået tag i befolkningen

Aflivning af smittede mink udsat en dag

“Risikoen for smittespredning til mennesker er minimal”, skrev Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse 2. september.

Da var der konstateret corona-smitte på seks minkfarme, alle i Nordjylland. Det var ikke nødvendigt at aflive pelsdyrene, da restriktioner betød en “jernring” omkring de smittede farme, skrev styrelsen.

Ingen af delene holdt stik. Mange mennesker er ramt, og aflivning af dyr går nu i gang.

Onsdag aften 7. oktober var tallet nået op på 58 smittede minkfarme. Det er 21 flere end torsdag for en uge siden og nu også uden for Nordjylland, ved Bording i Midtjylland.

Få nyhedsbrev fra Nordtinget i din indbakke

Tidligere onsdag sagde Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, at smitten fra mink har fået tag i befolkningen, ikke mindst plejesektoren i Nordjylland.

Kåre Mølbak. Foto Nordtinget.

“I region nord ser vi en minkstamme, som virkeligt har slået an i befolkningen og giver samfundssmitte, plus at der også er udbrud i plejehjem og hos medarbejdere inden for plejesektoren. Og en del medicinstuderende har været så uheldige at blive smittet,” sagde Kåre Mølbak på et pressemøde i København.

Aflivning besluttet

Torsdag i sidste uge besluttede regeringen at genoptage en tidligere politik med aflivning af mink for at forhindre spredning. Da var 37 farme smittet.

Der findes lidt over 1100 minkfarme i Danmark. Her en tilfældig. Foto Danske Minkavlere.

Aflivningen skulle være begyndt onsdag morgen 7. oktober. Det er udsat til torsdag morgen, fordi det tog tid at finde ud af, hvad pelsdyravlerne skal have i erstatning for de døde dyr, som destrueres. Pelsen kan ikke anvendes.

Minkene aflives både på de nu 58 smittede farme og på farme, som ligger inden for en radius på knap otte kilometer. I alt er der tale om omkring en million mink, som det vil tage måneder at aflive. De bliver gasset med kuldioxid.

Fødevarestyrelsen, Beredskabsstyrelsen og politiet medvirker med i alt cirka 200 personer.

Minkavlerne, hvis dyr aflives kan få kompensation enten nu efter en standardpris – eller senere, når næste års priser på skind ligger fast. Hvis de venter, kan de få et à conto beløb nu, oplyser Fødevarestyrelsen.

De kan få også få kompensation for driftstab i forbindelse med aflivning af avlsdyr, men kun 20 procent, hvis der har været smitte på farmen. Uden smitte er kompensationen 100 procent for driftstabet.

Af Esben Agerlin Olsen

Fødevarestyrelsen 2. september om jernring omkring minkfarme