Seruminstituttet: Mink kan spænde ben for vaccine og flokimmunitet

Når corona-virus kommer gennem titusinder eller millioner af mink på farme, er der risiko for, at virus ændrer sig så meget, at en mulig kommende vaccine for mennesker sættes ud af spillet.

Det står i en rapport fra Statens Serum Institut og Københavns Universitet.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Ændringerne, som finder sted i mink, kan også forhindre, at der kommer en immunitet i samfundet, såkaldt flokimmunitet.

I rapporten står der:

“I mink er der påvist ændringer i flere områder af virusgenomet, blandt andet det område, der koder for spike-proteinet, som er essentielt for immunitet efter overstået infektion og/eller vaccination.”

Og videre:

“Sådanne ændringer kan potentielt resultere i reduceret genkendelse af virus i tidligere inficerede individer, hvilket
potentielt kan medføre, at flokimmunitet ikke kan opstå, og at vacciner ikke vil virke.”

De ændringer, som mink kan skabe i virus, kan leve videre i mennesker, fremgår det af rapporten, som er fra 2. oktober.

“Derudover er det påvist, at den mink-relaterede virus-variant efterfølgende danner humane smittekæder i samfundet.”

Brat stigning i antallet af corona-smittede minkfarme fra begyndelsen af september. Aflivning af de smittede dyr holdt pause i det mest af juli og hele august og september. Grafik Nordtinget med tal fra Fødevarestyrelsen. Opdateret 15. oktober, da 93 farme var smittet. Rettet i forhold til tidligere grafik, hvor et tidspunkt manglede.

Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at det kan have uoverskuelige konsekvenser hvis smitten ikke stoppes nu.

– Det er ny og skræmmende viden, men forklarer, hvorfor Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne fastholder aflivning som strategi, da udredningen også vurderer, at fortsatte mutationer i covid-19 fra mink og spredning mellem mennesker uden for minkbranchen kan udgøre en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en kommende vaccine, siger hun i en udtalelse.

Myndighederne er i gang med aflivning af over 4 millioner mink på 80 minkfarme og farme, der ligger i nærheden eller er under mistanke om smitte.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs rapporten/udredningen