Dyrlæge: Udnyt mink med antistoffer

Mette Kragh, som er dyrlæge for 70 minkbesætninger i Nordjylland, mener, at den nuværende aflivning af mink på grund af corona er alt for omfattende og kostbar. Aflivningen omfatter både dyr på smittede farme, nabofarme og farme med mistanke om smitte.

I stedet for at destruere dyr, som har haft sygdommen, burde man udnytte, at de har antistoffer, mener dyrlægen. Hun var onsdag med en delegation fra pelsbranchen til møde med Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget.

Mette Kragh, dyrlæge, efter møde med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Foto Nordtinget.

“Jeg sagde, at man skulle bruge dyr med antistoffer i den fremtidige strategi. Dyrene i Nordjylland er ovre sygdommen. Dem kunne man bruge i strategien i stedet for at smide dem ud. Det er faktisk de bedste dyr, vi har lige nu til at skærme os,” lød det fra dyrlægen.

Men Fødevarestyrelsen har skrevet, at der kan gå to måneder, før en farm er helt fri for virus?

“Hvis de skriver det, er det noget, vi lige skal have snakket om. Når jeg ser på dyrene, så ser de fuldstændig raske ud. Man kan måske godt finde virus – det er noget teknisk – hvis man søger efter det. Vi kan ikke se, om det er smitsomt eller ej.”


Statens Serum Institut vurderer, at virus udskilles fra en minkfarm i op til to måneder, efter den er smittet. Uddrag af notat fra Fødevarestyrelsen til politikere 15. oktober.

Man kunne også teste for smitte ved at sætte fem mink ind på en farm og se, om de fem bliver smittet, foreslår Mette Kragh. For mink bliver smittet meget hurtigt og synligt.

“Sygdomsforløbet varer cirka 14 dage, så er dyrene raske igen,” sagde dyrlægen.

Minkene kunne erklæres fri en eller to uger, efter at de var raske og uden antistoffer, foreslår hun. Det ville give mange dyr til avl.

For de mink, som slet ikke har været syge, men skal aflives, fordi de bor i nærheden af en smittet farm, foreslår hun i stedet corona-test en eller to gange om ugen.

“Er der ikke noget, så kan vi jo bruge dem almindeligt. Der er ingen grund til at smide dem ud, hvis de ikke er syge,” sagde Mette Kragh.

Af Esben Agerlin Olsen