Rumænere skulle aflive mink: To arbejdere kom selv smittede til Danmark

(Over 5500 hits)

Rumænske løsarbejdere er blevet hyret til at hjælpe til med den omfattende aflivning af mink på minkfarme med corona. Aflivningen skal bremse smitten, som kan gå både fra mink til mennesker og fra mennesker til mink.

Minkgård. Foto Danske Minkavlere.

Nogle af arbejderne fra Østeuropa kom imidlertid til Danmark med coronasmitte. To ankom 22. oktober til Danmark og blev konstateret smittede ved ankomsten.

Flere af østeuropæerne fik covid-19. Et vikarbureau, som hyrede dem, har haft i alt otte smittede personer i isolation på et hotel i Jammerbugt Kommune, hvor nogle af dem stadig opholder sig. Tre af dem er nu “fritestet” og tilbage i arbejde.

Det fremgår af et svar fra fødevareminister Mogens Jensen (S) til Lise Bech (DF) mandag og en email-udveksling, som Nordtinget har fået aktindsigt i.


De er kommet kørende hertil fra Rumænien i 5 og 5 i personbiler og bor i campingvogne. Da jeg hørte dette, så rejste nakkehårene sig hos mig.

Bekymret politikommissær i email til medarbejder i Styrelsen for Patientsikkerhed 8. oktober kl. 10:55

Ifølge de emails, som Nordtinget fra fået aktindsigt i, blev der hyret 20-30 rumænere til aflivningen. Andre mails mellem myndighederne antyder, at der også kan være løsarbejdere fra Ukraine, Letland og Litauen – uden at det bliver helt fastslået.

Opdateret 27.oktober 19:06 med oplysninger
om, at der også kan være løsarbejdere fra 
Ukraine, Letland og Litauen.

I første omgang var det ikke meningen, at østeuropæerne skulle på hotel, men mere beskedent i campingvogne. En politikommissær i det lokale beredskab skriver bekymret til en medarbejder i Styrelsen for Patientsikkerhed 8. oktober klokken 10:55.

“…veterinærchefen her hos os, fortalte, at FVST (Fødevarestyrelsen. red) har hyret en sjak på ca. 30 rumænske løsarbejdere, der skal stå for indfangning og aflivning af de smittede mink. De er kommet kørende hertil fra Rumænien i 5 og 5 i personbiler og bor i campingvogne. Da jeg hørte dette, så rejste nakkehårene sig hos mig..”

Senere skriver han profetisk:

“Hvad nu hvis en af dem slår ud med en positiv test og skal isoleres? Umiddelbart kunne FVST ikke svare på, hvor dette skulle ske ud over i campingvognen. Det vil jo så sandsynligvis betyde yderligere smittede, fordi de bor så tæt.”

Politimanden beder om, at Styrelsen for Patientsikkerhed presser Fødevarestyrelsen for at sikre, at der er rimelige isolationsfaciliteter, så der ikke sker smittespredning.

Få opsummerende nyhedsbrev 
i din indbakke

Ifølge ministerens svar blev de smittede så også isoleret på hotel i stedet for en fælles campingvogn.

Flere smittede farme

Mandag var antallet af corona-noterede minkfarme steget til 170, inklusiv de mistænkte. Det er fire flere end i fredags.

Foto Kopenhagen Fur.

Antallet af farme, hvor minken er aflivet, var mandag steget med syv til 24. Dermed mangler aflivning på 146 farme – foruden de farme, som er naboer til smittede farme.

Danske Minkavlere mener, at myndighedernes strategi er slået fejl.

Af Esben Agerlin Olsen

Ministerens svar til Lise Bech (DF)