“Erhvervet bliver aflivet” – kritik af myndighederne

Danske Minkavlere skærper tonen over for sundhedsmyndighederne.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Da regeringen 1. oktober besluttede en omfattende aflivning af mink for at begrænse coronavirus havde foreningens direktør Tage Pedersen stor forståelse for det.

“Det er en tung beslutning, regeringen har truffet, men vi bakker fuldstændig op,” udtalte han.

“Menneskers sundhed må komme først,” lød det.

Knap en måned senere er tonen en anden:

“I forhold til vores erhverv, har sundhedsmyndighederne forstærket forsigtighedsregimet så meget, at vi langsomt, men sikkert ser på, at hele erhvervet bliver aflivet,” lyder meldingen fra formanden i en pressemeddelelse mandag.

Myndighederne har også skiftet kurs undervejs i epidemien. På de første tre corona-ramte minkfarme blev dyrene aflivet i sommer.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Den fremgangsmåde blev sat på pause i næsten tre måneder til fordel for hygiejnekrav. I første halvdel af september bredte smitten kraftigt på minkfarmene, hvorefter beslutningen om aflivning kom 1. oktober.

Aflivningen omfatter både mink, som er noteret for corona, nabo-mink inden for 7,8 kilometer og mink, som er under mistanke for corona på grund af symptomer. Det er alt for omfattende, mener minkavlerne.

I sidste uge var formanden Tage Pedersen og med en delegation på Christiansborg for at forsvare synspunktet om, at raske mink ikke skal aflives.

“Det giver kun mening at aflive mink, mens de er syge. Vi skal aflive de syge mink. Vi skal ikke gøre det, når det er en tre-fire uger siden. Man har valgt en strategi, som man ikke kan gennemføre, fordi det tager alt for lang tid,” sagde han til Nordtinget.

Søndag fik en minkavler i Nordjylland besked om, at hans aflivningen af hans mink var sat i bero midlertidigt, oplyser Danmark Minkavlere. Minkavler Frank Andersens dyr blev erklæret raske 6. oktober, efter at de blev syge i august. Derfor mener han, at dyrene skal skånes, da de nu har antistoffer mod corona.

Virus i støvet

En minkfarm kan imidlertid udskille virus i op til to måneder fra den er smittet ifølge vurderingen fra Statens Serum Institut.

I støvet fra minkstalde i Holland er der påvist coronavirus fra Holland. Det skrev Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, allerede i juni på sundhed.dk.

Mink kan smitte mennesker og omvendt. Statens Serum Institut frygter, at virus forandres så meget, når den kommer gennem tusinder af mink, at en mulig kommende vaccine bliver mindre effektiv.

Mandag var antallet af corona-noterede minkfarme steget til 170, inklusiv de . mistænkte. Det er fire flere end i fredags.

Antallet af farme, hvor minken er aflivet, var mandag steget med syv til 24. Dermed mangler aflivning på 146 farme – foruden de farme, som er naboer til smittede farme.

Minkavlerne får 100 procent erstatning for deres dyr, hvis de ikke har haft corona. Hvis de er noteret for smitte er erstatningen omkring 82 procent.

Af Esben Agerlin Olsen

Nu må vi redde de raske mink

Dyrlæge: Udnyt mink med antistoffer

“Vi vil så gerne have lov at pelse vores raske dyr”