Militæret sat ind i masseaflivning af mink

Opgaven med af aflive pelsdyr på omkring 400 minkfarme for at bekæmpe corona er vokset så stor, at militæret er sat ind for at hjælpe til. Miltæret har indsat 200 mand.

Foto Kopenhagen Fur.

Fødevarestyrelsen skriver mandag på Twitter, at “vores medarbejdere får uvurderlig hjælp fra forsvaret, Nordjyllands Politi, Beredskabsstyrelsen og en række andre myndigheder.”

Det er soldater fra Skive, der sat ind for blandt andet at hjælpe med at rengøre udstyr og personer, hvor dyrene er aflivet.

“Det giver rigtig god mening, at vi får lov til at øve og træne i et skarpt miljø,” siger Bjarke Beck, chef ved Ingeniørregimentet i Skive i en video.

Landbrugsformand selv smittet

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merril, som har en stor minkfarm ved Struer, er selv testet positiv for corona, fortæller han til Finans.dk. Det samme gælder i hvert fald en af de mink, som han foreløbig har fået testet.

Antallet af minkfarme med covid-19 er vokset kraftigt siden begyndelsen af september, da sygdommen var isoleret til det nordligste Jylland. Siden har den bredt sig til andre dele af Jylland.

Første tilfælde af corona hos mink var i juni. Dyrene blev slået ned lige som på de to næste minkfarme, som blev ramt. Derefter blev aflivning sat på pause i næsten tre måneder til fordel for krav om hygiejne og andre restriktioner, som viste sig overhovedet ikke at slå til.

Aflivning blev genoptaget 1. oktober, men Fødevarestyrelsen har svært ved at følge med, da der hele tiden registreres nye tilfælde af smittet mink blandt de godt 1100 minkfarme i Danmark.

Mink skal aflives, hvis de er smittet, er under mistanke for smitte eller naboer til smittede mink inden for 7,8 kilometer fra en smittet farm.

I fredags meddelte regeringen, at nogle minkfarme kan slippe for aflivning, hvis dyrene er blevet raske, og hvis de er smittet mellem 15. august og 15. september nord for Limfjorden.

Folketinget havde hele to debatter om mink-situationen fredag. Især Venstre og Dansk Folkeparti forsvarer minkavlerne, mens SF og Enhedslisten vil have minkavl udfaset. Fødevareminister Mogens Jensen (S) forsøger at balancere mellem hensyn til erhvervet og hensynet til folkesundheden, som tæller tungest, understreger han.

Af Esben Agerlin Olsen

Video og mere fra forsvaret