Over en million mink er aflivet – kommunal forbrænding overvejes

Aflivningen af mink har passeret en million dyr. Mandag var 1.240.000 pelsdyr aflivet som led i bekæmpelsen af corona, oplyser Fødevarestyrelsen.

Tempoet i aflivning har været kritiseret voldsomt for at være for langsom. I weekenden skete det så nogle steder hurtigere, end at der var containere nok til at samle de døde dyr i.

Foto Kopenhagen Fur.

I stedet blev de lagt på jorden. En nordjysk minkavler truer ifølge Jyllands-Posten med af politianmelde Fødevarestyrelsen for det.

På to minkfarme i Nordjylland har mink ligget på jorden et stykke tid. Men døde mink er ikke så risikable for folkesundheden, skriver styrelsen mandag aften i en pressemeddelelse. For de døde dyr udånder ikke virus.

Med hjælp fra blandt andet 200 soldater har Fødevarestyrelsen fået så meget tempo på, at der nu aflives over 100.000 dyr om dagen.

Det giver så problemer med at følge med i at destruere dyrene på destruktionsanlægget DAKA. Derfor undersøger Fødevarestyrelsen, om de danske kommunale forbrændingsanlæg kan anvendes til at afbrænde og oplagre mink – vel at mærke de dyr, som ikke er smittede.

Den store aflivning af mink på omkring 400 minkfarme gælder både smittede dyr og raske nabo-dyr på farme inden for en zone på 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Nordjyske Per Larsen, som er sundhedsordfører for Konservative, ryster på hovedet af de nyeste planer fra Fødevarestyrelsen.

“Det er det glade vanvid”, siger han.

“De skulle da tage og pelse de mink i stedet for. Dem, der er ikke er smittet eller er raske, skulle pelses,” Per Larsen. Det ville også spare skatteborgerne for en del penge i erstatning til minkavlerne, som får 100 procent erstatning, hvis farmen ikke har været smittet.

Den normale pelsning begynder i midten af november.

Af Esben Agerlin Olsen

Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen