Hjemløse “må godt” krydse kommunegrænsen

Regeringen opfordrer borgere til at holde sig inden for kommunegrænsen, hvis de bor i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted eller Læsø.

Borgere uden for de syv kommuner opfordres til at blive uden for dem og ikke rejse ind.

Statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivfoto Nordtinget.

Der er tale om en kraftig opfordring, altså ikke et forbud. Det lyder dog alligevel som noget i den retning hos Social- og Indenrigsministeriet, som skriver, at “hjemløse fortsat vil kunne krydse kommunegrænsen, hvis der ikke er plads på et herberg i kommunen, og de er nødt til at tage til en nabokommune for at få plads.”

En stribe restriktioner og opfordringer for borgere i de syv kommuner, men ikke mink-kommunen Aalborg, blev meddelt af regeringen torsdag aften. Det skete for at bremse spredning særlige mink-varianter af cororavirus.

Frygten er, at virus, som er muteret i mink, kan svække eller fjerne effekten af en mulig kommende vaccine mod covid-19.

Over 200 personer er smittet med minkvarianter, skrev Ritzau fredag med henvisning til et notat fra Statens Serum Institut. Nogle af de smittede findes allerede uden for Nordjylland, hvor minksmitten begyndte.

Offentligt ansatte i de syv kommuner skal ikke møde på arbejde, medmindre de arbejder i en kritisk funktion,” meddelte statsminister Mette Frederiksen torsdag aften på et pressemøde.

“Lige nu hviler verdens øjne på os på grund af den særlige situation,” sagde statsministeren.

I værste fald kan Danmark blive stedet, hvor en ny corona-virus spreder sig ud over verden. Et tilfælde er meldt fra Kroatien.

Ingen busser over kommunegrænser

For de syv nordjyske kommuner, hvor der mange minkfarme, stoppes den kollektive trafik over kommunegrænserne. Skolebusser kan passere, men tog skal tømmes for passagerer, inden de kører over kommunegrænsen.

Caféer og og restauranter skal lukke fra lørdag for alt andet end mad ud af huset.

Skoleelever fra 5. til 8. klasse skal have fjernundervisning på ubestemt tid.

Borgerne i de syv kommuner opfordres af myndighederne til at lade sig teste for corona inden 3. december. Det gælder også de hjemløse.

Af Esben Agerlin Olsen

Meddelelse fra Social- og Indenrigsministeriet

Meddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet