Borgmester giver Fødevarestyrelsen sur smiley

Fødevarestyrelsen uddeler smileys og det modsatte til restauranter. Borgmesteren i Hjørring, Arne Boelt (S), vil gerne give styrelsen en bedømmelse med samme mærkningsordning.

“Dér hænger mundvigene kraftigt nedad”, siger borgmesteren.

Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring. Foto Hjørring kommune.

Den dårlige karaktér skyldes blandt andet, at styrelsen ikke har sørget for, at de millioner af mink, der nu aflives på grund af corona, kan skaffes af vejen med det samme. De kommer til at ligge på jorden et stykke tid på gårdene.

“Det ser skidt ud, at de ligger i bunker”, siger Arne Boelt.

“Det er noget svineri”, mener han og håber på, at der ikke kommer billeder i udenlandsk presse af det – eller hunde tæt på.

Styrelsen har ifølge borgmesteren afvist, at de døde dyr kunne køres væk fra gårdene til en midlertidig kommunal plads med gummimembran i lukkede containere, indtil de kan blive brændt eller gravet ned.

Hjørring hårdt ramt

Hjørring blev ramt først af særlige minkvarianter af corona. Halvdelen af de smittede borgere havde minkvariant, påpeger borgmesteren. Men Fødevarestyrelsen tog det ikke særligt alvorligt, mener han.

“Det er min fornemmelse,” siger Arne Boelt.

“De er præget af, at de mærker andre med smileys”, mener han.

Borgmesteren krævede smittede mink aflivet i lang tid, før regeringen besluttede det. Alligevel har han ingen lyst til at sige “hvad sagde jeg”, selv om antallet af smittede minkfarme siden er eksploderet.

Nu skal alle mink aflives for at undgå spredning af corona-minkvariant, som måske kan hæmme en mulig vaccine.

“Jeg oplever det som en lettelse. Vi har været i det så længe. Nu tror vi for første gang, at vi kan komme i et normalt smitteforløb, så der ikke er værre her end andre steder,” siger Arne Boelt.

Af Esben Agerlin Olsen