“Jeg har ikke affejet eller gjort grin med noget”

Nordtinget spurgte på et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen 18. september, hvorfor regeringen ikke aflivede smittede mink, sådan som borgmesteren i Hjørring havde opfordret til længe. Kun på de tre første coronasmittede farme blev dyrene aflivet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde 18. september, inden smilet.
Foto Nordtinget.

Statsministeren svarede med et smil, som fik forsamlingen til at grine. Så sendte hun spørgsmålet videre til Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut.

Tirsdag var smilet stivnet hos statsministeren, da hun i folketingssalen skulle høre på beskyldninger om løgn og ulovligheder, fordi hun selv på et pressemøde onsdag i sidste uge krævede alle mink i landet aflivet. For hun havde ikke loven med sig til at kræve raske mink aflivet, hvis farmen ligger uden for farezonen.

Efter mødet i folketingssalen spurgte en journalist om pressemødet tilbage 18. september, da Mette Frederiksen ikke svarede. Var det rettidig omhu over for den hurtige spredning af corona på minkfarme?

Tirsdag svarede hun:

“Jeg har ikke affejet noget eller gjort grin med noget. Hvis jeg husker sammenhængen rigtig, så var det, fordi man efterspurgte en teknisk forklaring, og da henviste jeg så til direktøren for Statens Serum Institut”, sagde Mette Frederiksen.

Spørgsmålet, som Mette Frederiksen husker som teknisk, lød sådan her ifølge udskriften fra statsministeriets arkiv over pressemøder:

“Esben Olsen, Nordtinget: Jeg vil godt spørge om det stigende antal smittede minkfarme. I går var der noteret 19 minkfarme i Nordjylland, som er smittet. I Hjørring er det en fjerdedel af dem, der er smittet.
Borgmesteren i Hjørring har opfordret til, at de smittede mink bliver aflivet. Og det samme har Enhedslisten her i Folketinget opfordret til, at man genoptager det med at aflive eller slå dem ned, hedder det.
Hvorfor gør I ikke det? Hvorfor fører I ikke den politik eller overvejer det overhovedet?

Statsminister Mette Frederiksen: Kåre, vil du prøve at give et svar.”

En video fra pressemødet kan ses her. Spørgsmålet og latteren kommer ved 46:44.

Mette Frederiksen gentog i folketingssalen tirsdag, at det var en alarmerende melding mandag i sidste uge, som førte til den dramatiske – og ulovlige – beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark.

Kåre Mølbak. 8. oktober. Foto Nordtinget.

Hun fremhævede, at der kom nye oplysninger om en særlig virusvariant, som kan svække en mulig, kommende vaccine. Det var baggrunden for beslutningen. Hun beklagede, at der var sket “en fejl” med ikke at have lovhjemmel. Det var og er vigtigt at handle hurtigt.

Kåre Mølbak sagde tirsdag i Politiken, at den særlige variant, cluster 5, har fået for meget opmærksomhed i forhold til minkfarme som reservoir for coronavirus i nye varianter.

Serum Instituttet havde bekymringen virusreservoir allerede i juni, da den første nordjyske minkfarm blev smittet.

Intern mail: “det her kan jo være katastrofalt”

To dage før pressemødet, hvor Mette Frederiksen tog ret afslappet på det med mink, sendte en chefforsker på Statens Serum Institut en alarmerende besked rundt til en stribe kolleger.

“…det her kan jo være katastrofalt for mennesker hvis disse adaptations mutationer
gennem 19 x ca 10.000 mink får lov at sprede sig!” skrev professor Anders Fomsgaard, chef for virusforskning på seruminstituttet.

Det fremgår af en aktindsigt, som Nordtinget har fået.

Chefforskeren skrev sent om eftermiddagen til personer i både Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og en stribe kolleger på Staten Serum Institut, herunder Kåre Mølbak, som Mette Frederiksen henviste til ved pressemøde to dage senere.

Trods advarslen fra Fomsgaard to dage tidligere om adaptations mutationer nævner Mølbak ikke noget om mutationer i sit svar på pressemødet. Han bragte ikke videre, at chefforskeren mente, det kunne være “katastrofalt” med mutationer.

Mølbak svarede, at mink let bliver smittet.

” Og i nogle enkelte tilfælde har vi også set smitten ud af minkfarmen”, sagde han.

Det vigtige er imidlertid at sikre, at smitte ikke kommer ind på farmene, understregede han.

To uger senere, 1. oktober, besluttede regeringen at aflive smittede mink og dem inden for en risikozone.

Onsdag i sidste uge, 4. november, meddelte statsminister Mette Frederiksen, at samtlige henved 17 millioner danske mink skal aflives.

Senere blev det klart for regeringen – hvad dele af embedsapparatet længe havde vidst – at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet. Loven om aflivning omfatter ikke de raske dyr og dem uden for risikozonen på 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Oppositionen kræver, at fødevareminister Mogens Jensen (S) træder tilbage. Regeringens støtteparti, Enhedslisten, er også meget kritisk over for ministeren.

Onsdag 11. november kl. 13 er han igen i samråd i Folketinget. Det kan blive afgørende for, om han fortsætter som minister.

Af Esben Agerlin Olsen

Du kan læse hele pressemødet 18. september her