Regeringen afkræver nogle nordjyder passerseddel

Opdateret mandag: Regeringen
havde papirerne i orden

Man skal have papir fra sin arbejdsgiver på, at man varetager en kritisk funktion for at rejse med kollektiv trafik ind i og ud af området med de syv nordjyske kommuner, som er underlagt særlige restriktioner på grund af corona og mink.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Arkivfoto Nordtinget.

Det fremgår af en et fakta-ark, som Sundheds- og Ældreministeriet lagde på sin hjemmeside i fredags.

Uddrag fra faktaark fra sundhedsministeriet.

Det holdt ikke, mente nordjyske Preben Bang Henriksen (V), som er advokat, formand for Folketingets retsudvalg og næstformand for Venstres folketingsgruppe. Nordtinget havde forelagt ham formuleringen.

Der er tale om opfordringer, ikke forbud mod at krydse kommunegrænser.

Preben Bang Henriksen (V), næstformand Venstres folketingsgruppe, advokat, formand for retsudvalget.

“Heller ikke her er der den fornødne lovhjemmel til at kræve særlig tilladelse,” udtalte Preben Bang Henriksen søndag skriftligt.

Det viste sig, at bekendtgørelsen, som danner baggrund for den nyeste ordning i de syv nordjyske kommuner først kom på plads om lørdagen, dagen efter faktaarket fra ministeriet.

Efter spørgsmål søndag fra Nordtinget om lovhjemmel sendte Sundheds- og Ældreministeriet klokken 23.10 søndag aften denne henvisning til en bekendtgørelse, som er dateret lørdag.

Mink aflivet uden lovgrundlag

Regeringen er i forvejen i voldsom storm for at mangle lovgrundlag for kræve raske mink aflivet, hvis de ikke er smittet med corona eller naboer til smittede.

Lørdag skrev lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, lige frem, at “vi har en kriminel regering, der har brudt grundloven.”

I den kuriøse ende, så manglede fredagens faktaark – med kravet om dokumentation for at kunne indrejse i de syv kommuner – en væsentlig oplysning, som godt nok er kendt i Nordjylland, men ikke nødvendigvis udenfor. Hverken faktaark eller den tilknyttede pressemeddelelse fortalte, hvilke syv kommuner, der er tale om.

Nordtinget gjorde opmærksom på den manglende angivelse af kommunerne i et tweet lørdag. Sundheds- og Ældreministeriet svarede søndag på Twitter, at dér var en pointe.

“Tak for feedback”, skrev ministeriet, som har seks ansatte i presseenheden.

Søndag aften var kommunernes navne stadig ikke ført på pressemeddelelse og faktaark.

Af Esben Agerlin Olsen