Grønlandske Stine lettet over undskyldning fra Danmark: “Det er en stor julegave”

(Foto Kommune Qeqertalik)

(Opdatering 11. december: Der er endnu ikke fastsat dato for et officielt arrangement i stil med arrangementet for drengene fra børnehjemmet Godhavn.

”Der arbejdes på et officielt arrangement vedr. undskyldningen til de 22 grønlandske børn under hensyntagen til udviklingen i covid-19 situationen”, oplyser Statsministeriet til Nordtinget.

Arrangementet kommer til at foregå i Grønland ifølge en grønlandsk kilde.)Klokken 12 tirsdag fik Stine Heinesen endelig brevet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) undskylder over for de tilbageværende seks af 22 grønlandske børn, som blev fjernet fra deres familie og sejlet til Danmark for næsten 70 år siden.

Stine Heinesen i Aasiaat, som hun blev taget fra, da hun var fem år. Foto Kommune Qeqertalik

“Jeg er meget rørt og lettet, det må jeg sige,” lyder det fra den 75-årige kvinde, som kun var fem år, da hun blev hentet til det, hun troede var en udflugt, men endte med at være et liv i Danmark.

“Vi har ventet på det så længe,” siger hun om den officielle undskyldning fra Danmark.

“Det er en stor julegave.”

Hun er spændt på at læse den historiske udredning, som også blev offentliggjort i dag. Den handler om et mislykket projekt med at sende udvalgte, særligt intelligente grønlandske børn til Danmark for at uddanne dem til at blive en fortrop i et nyt Grønland.

En af effekterne af at fjerne børnene fra Grønland var, at de glemte deres grønlandske sprog og ikke kunne tale med familien, når de kom tilbage til Grønland. Mange af de 22 fjernede børn fik et hårdt liv.

Stine Heinesen fandt senere igen sin storebror, som kunne huske mere fra den dag, da lillesøster blev sejlet væk. I sommer var hun igen i Grønland for at fejre sin 75 års fødselsdag i fødebyen Aasiaat.

I et interview sagde hun ved den lejlighed i sommer:

“Jeg håber, at den danske stat giver os en undskyldning, så vi kan få fred, for beslutningen dengang var politisk meget forkert, vi mistede vores familie, vores sprog og vort hjemland.”

Ved fødselsdagen, hvor borgmesteren var med, var det første gang i sit liv, hun prøvede at lave grønlandsk kaffemik, fortæller hun tirsdag, inden hun for for travlt til at sige mere, fordi nyheden nu er på TV2 News, og det skal hun høre.

Stine Heinesen, som i dag bor i København, kom fra Grønland til en plejefamilie i Vordingborg. Hun blev uddannet syerske og har arbejdet som medhjælper og økonoma i en børnehave.

Hun havde tirsdag middag ikke fået at vide, om der bliver et arrangement i forbindelse med undskyldningen, sådan som det var med drengene fra børnehjemmet Godhavn.

Undskyldningen til de grønlandske børn blev udsat efter ønske fra regeringen i Grønland. Den ville gerne have, at den historiske udredning lå klar, inden undskyldningen kom.

Mette Frederiksen skriver blandt andet i brevet til de seks tilbageværende:

“Du blev ikke spurgt, om du ville deltage. Ingen fortalte dig, hvad der ventede. Og de
af jer, der vendte tilbage til Grønland, blev endda som en del af forsøget anbragt på
børnehjem i Nuuk. I mistede kontakten til jeres nærmeste familie, jeres livshistorie
og dermed jeres rødder. Hele det fundament, som et hvert barn — ethvert menneske — har brug for og krav på. Det bør ingen børn udsættes for.
Jeg kan dårligt forestille mig, hvor ensomt og skræmmende det må have været.”

“Med de varmeste tanker og den dybeste respekt for alt det, du har kæmpet med,
giver jeg dig et uforbeholdent:
Undskyld!”

Af Esben Agerlin Olsen