Minister skal forklare dansk “hamstring” af vaccine

De rige lande har bestilt corona-vaccine i så rigelige mængder, at fattige lande kommer langt ned i køen.

Den nordjyske udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), skal forklare. Foto Nordtinget.

Danmark har bestilt så meget vaccine, at hver dansker kan blive vaccineret tre gange. I Bangladesh må fem mennesker deles om en dosis.

Det skriver folketingsmedlemmerne Christian Juhl (EL) og Rasmus Nordqvist (SF) i et spørgsmål til den nordjyske udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S), som de kalder i samråd om sagen.

Spørgerne fra regeringens to støttepartier vil vide, om ministeren er enig i den beskrevninge udlægning af den meget ulige fordeling af vaccine. De henviser til en undersøgelse fra den amerikanske forskningsinstitution Global Health Innovation Center, omtalt af Danwatch.

Hvad vil ministeren gøre for at sikre vaccine til verdens fattigste, spørger de to folketingsmedlemmer.

Christian Juhl mener, at “det er en skandale at Danmark har placeret sig blandt de lande der hamstrer vaccine”.

En gruppe under FN – kaldet Cowax – arbejder på at skaffe vaccine til 20 procent af befolkningerne i verdens fattigste lande, som har svage sundhedssystemer. Cowax mangler akut fem milliarder dollar, påpeger folketingsmedlemmet fra Enhedslisten.

Danmark skal støtte Cowax og presse vaccine-priserne ned, mener Christian Juhl.

Hjælpeorganisationen Læger uden Grænser kritiserer fordelingen af vaccine i verden:

”Den form for vaccinehamstring, som vi ser, forlænger pandemien. Det hjælper jo ikke noget, at de rigere dele af verden har overstået pandemien, hvis lavindkomstlandene stadig står midt i den”, siger  Hanne Klink Epstein, medicinsk talsperson for Læger Uden Grænser til Danwatch.

Af Esben Agerlin Olsen