Ny ved Mølbaks pult: “Utrolig god kontrol med epidemien i efteråret”

(Foto fra video med tilladelse fra Altinget.dk)

Den nye direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, debuterede på corona-pressemøde mandag i den rolle, som Kåre Mølbak tidligere havde.

Mølbak, som var faglig direktør, meddelte pludseligt midt i november og midt under corona-krisen, at han ville på pension. En uge senere kritiserede Mølbak regeringen for at have brugt en risikovurdering fra seruminstituttet som begrundelse for at aflive alle mink.

Det fremgik nemlig ikke af risikovurderingen, at avlsdyr udgjorde en risiko. De omfattede “kun” tre millioner af de tidligere omkring 15 millioner mink, som nu er er aflivet, også avlsdyr.

Henrik Ullum, direktør Statens Serum Institut. Foto/skærmkopi med tilladelse fra Altinget.

Den nye direktør sagde på pressemødet mandag med statsminister Mette Frederiksen (S), at der har været helt styr på corona i efteråret.

“Vi er gået fra et efterår, hvor epidemien har været under utrolig god kontrol, i hvert fald, hvis vi sammenligner med resten af Europa,” sagde Henrik Ullum.

Kåre Mølbak, Statens Serum Institut. Foto Nordinget.

Det var netop, da efteråret formelt begyndte fra 1. september, at corona-smitten bredte sig meget hurtigt på minkfarme. Minkvarianter var allerede inde på plejehjem.

Regeringen og myndighederne ventede imidlertid til 1. oktober med at beslutte aflivning af syge mink.

En måned senere skulle samtlige mink aflives og omkring 1100 minkavlere have måske 20 milliarder kroner i erstatning. Aflivningen blev besluttet – uden at der var lovhjemmel til det – med begrundelsen, at minkfarme kunne blive et lager for virus. Der var også frygt for, at en særlig mutation kunne svække en kommende vaccine.

Samtidig blev syv nordjyske kommuner delvist lukket ned i en periode. Mogens Jensen (S) måtte gå som fødevareminister på grund af den manglende lovhjemmel og kritik fra Enhedslisten af langsommelig indgriben.

Forskere: Risikovurdering brugt forkert

Regeringen har hele vejen begrundet masseaflivningen af mink og den nordjyske nedlukning med en risikovurdering fra Statens Serum Institut.

I konklusionen hedder det:

“En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.” De ord har Mette Frederiksen anvendt.

Hun har ikke anvendt afsnittet inden denne sætning. Af det foregående afsnit fremgår det imidlertid, at seruminstituttet med “fortsat minkavl” efter alt at dømme mener 2021. Mink til pels aflives normalt i november og december, mens en ny årgang bliver skabt næste forår.

I risikovurderingen står der forud for konklusionen:

“Hvis minkproduktionen fortsættes i Danmark, således at der i 2021 genetableres en stor population af mink, vurderes det for overvejende sandsynligt, at denne population vil være modtagelige for smitte.”

Kåre Mølbak har i sin kritik af regeringen understreget, seruminstituttet ikke har anbefalet aflivning af avlsdyr:

“Man kan således ikke anvende vores risikovurdering til at konkludere, om der er stor risiko ved at lade avlsdyrene overleve, idet der ikke er spurgt specifikt til dette,” har han udtalt i en mail til Jyllands-Posten.

I samme avis bliver han bakket op Birgit Nørrung, som er institutleder på Københavns Universitet, som samarbejder med seruminstituttet i Dansk Veterinær Konsortium. Risikovurderingen handler om fortsat “minkproduktionen ind i 2021 som normalt”, fremhæver Birgit Nørring, som er i ledelsen af samarbejdet mellem instituttet og universitetet.

Mildere nedlukning end i Nordjylland

Nu rammes en lang række sjællandske og fynske kommuner og Aarhus af nedlukning. Aalborg slipper, lige som under den nordjyske nedlukning.

Selv om restauranter, caféer og idrætsanlæg lukkes, så omfatter den nye nedlukning ikke anbefalingen om at holde sig inden for egen kommunegrænse.

Den nye nedlukning i 38 kommuner er dermed mildere end den nordjyske, som ifølge Henrik Ullum virkede godt. Nedlukningen sker af frygt for en kommende stigning, ikke fordi tallene er for høje lige nu, forklarede Henrik Ullum.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S). Foto Nordtinget.

Lige som Henrik Ullum mandag fremhæver ministre ofte, at Danmark har klaret sig bedre end de fleste under corona-krisen. Den nye fødevareminister Rasmus Prehn (S) sagde kort efter sin tiltræden ved en traktordemonstration i Hjørring, at Norge og Finland “måske har klaret sig en smule bedre”.

I Danmark ville der imidlertid være mindst 400 færre dødsfald, hvis der havde været lige så få dødsfald som i Norge og Finland i forhold til befolkningernes størrelse.

Af Esben Agerlin Olsen