Dansk ordre på vaccine til 23 millioner personer er ikke hamstring

Danmark har lavet aftaler om vaccine mod covid19 for fire gange så mange mennesker, som der bor i landet.

Det kan lyde som noget af en overbooking. Men de 23 millioner personer, som der er bestilt vaccine til, skal ses i lyset af, at det foreløbig kun er to vacciner, som er godkendt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på samrådet. Foto fra Folketingets tv.

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd torsdag. Det var nødvendigt at “satse på alle de heste, vi kunne finde”, sagde han. For det er ikke til at vide, om der rent faktisk kommer godkendt vaccine ud af alle de seks aftaler, som Danmark har indgået.

Sundhedsministeren afviste en beskyldning om, at Danmark er med til at “hamstre” vaccine på bekostning af fattige lande.

“Det er ikke en rimelig beskrivelse af situationen,” sagde han. “Ingen har overskud stående.”

Danmark har foreløbig kun modtaget 158.850 doser, som er brugt op senest fredag, sagde Magnus Heunicke.

Derfor er der ikke noget overskud til udviklingslande, selv om det kan betyde, at epidemien holdes i live andre steder i verden.

“På nuværende tidspunkt ikke muligt at træffe beslutning om donation eller fordeling globalt af det, Danmark har sikret sig. Jeg vil slet ikke afvise, at det på et senere tidspunkt kan være en debat, som er aktuel og relevant. Men lige nu har vi alt for få vacciner,” sagde han.

Blandt problemerne er, at det ikke er til at vide, hvor længe vaccinationerne holder og hvad mutationer betyder.

Samlet har EU lavet aftaler om vacciner for 2,6 milliarder mennesker, oplyste sundhedsministeren. Det er omkring fem gange så mange som befolkningens størrelse.

De mangler fryseskabe

En del fattige lande vil imidlertid ikke kunne anvende de vacciner, som bruges i USA og Europa, fordi der ganske enkelt ikke er den nødvendige el til at køle vaccinen ned.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) på samrådet. Foto fra Folketingets tv.

Det sagde udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) på samme samråd.

“Verden er ulige, også på vaccine,” sagde han.

Flemming Møller Mortensen tegnede et meget mørkt billede af situationen i mange lande, som bliver sat mange år tilbage økonomisk på grund af covid19. Bekæmpelse af sygdomme som malaria og tuberkolose bliver sat tilbage.

“Vi risikerer at tabe årtiers fremskridt på gulvet,” sagde han.

Epidemien går også ud over fødser, sundhed for nyfødte og skolemad, fordi skolerne er lukkede. Mange piger risikerer, at de ikke kommer tilbage i skole.

Danmark afsatte i 2020 en milliard kroner til tre hjælpepakker i forbindelse med covid19 i fattige lande, oplyste udviklingsministeren. EU har afsat en halv milliard euro til et internationalt vaccinationsprogram.

“Men indkøb af vacciner er langt fra nok i sig selv. De skal også opbevares,” sagde ministeren.

Hele samrådet kan ses her.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: Minister skal forklare dansk “hamstring” af vaccine.