Besøgsforbud på plejehjem: Regeringen i mindretal

Den socialdemokratiske regering kan blive nødt til at ændre på den nye epidemilov, som ellers står til at blive endeligt vedtaget på tirsdag 23. februar.

Susanne Zimmer, Frie Grønne, vil helst helt undgå besøgsforbud. Foto Nordtinget.

Der tegner sig et flertal mod regeringen, når det gælder besøgsforbud på plejehjem uden adgang til at klage over forbudet. Alzheimerforeningen er en af kritikerne af den mindre retssikkerhed, som det betyder for plejehjemsbeboere.

Venstre har nu stillet et ændringsforslag, så der kan blive flertal for, at beboere alligevel kan klage over besøgsforbud.

Frie Grønne støtter Venstres ændringsforslag, fortæller det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer. SF står også bag sammen med de borgerlige partier, skriver Jyllands-Posten.

Susanne Zimmer ville helst helt undgå, at det bliver muligt at lave besøgsforbud for at bremse smitte. Beboere på plejehjem skal have de samme rettigheder, som beboere i egen bolig uden for plejehjem, mener hun.

Smitte bør kunne undgås på anden vis, for eksempel med lyntest eller adgang direkte til beboeren via havedøren, mener Susanne Zimmer. En dement beboer kan have svært ved at forstå, hvorfor der ikke længere kommer besøg. Hun medgiver, at flere besøg kan betyde flere dødsfald.

“Der er risiko for, at lidt flere dør af corona, men i det brede perspektiv vejer livskvalitet med besøg højere,” siger hun.

I snit bor beboere på plejehjem der i to år, påpeger det nordjyske folketingsmedlem.

Ifølge ændringsforslaget fra Venstre skal de ældre kunne klage til en uvildig instans, hvis de får besøgsforbud i egen bolig.

Desuden skal Styrelsen for Patientsikkerhed vurdere, om forbudet er rimeligt allerede efter tre dage, skriver Jyllands-Posten. Vurderingen skal også ske efter 10 dage, 20 dage og 30 dage for at forbudet bliver så kort som muligt. Inden et forbud skal borgeren opfordres til at medvirke frivilligt, skriver avisen.

Af Esben Agerlin Olsen